Krokieciki ziemniaczane z jajkiem, sosem z kumpiaka i szałwii
Oceń przepis:
Przygotował:
Andrzej Polan
- Seria kulinarna:
- Polska ze smakiem (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- Krokiety ziemniaczane:
- 1kg ugotowanych ziemnaków
- 100 g długodojrzewającego sera
- 500 ml oleju Kujawskiego do smażenia
- 100 g sera z Wiżajn
- 4 jajka
- koperek
- pieprz
- sól
- gałka muszkatołowa
- bułka tarta do panierowania
- Sos z kumpiaka i szałwii:
- 100 g + kilka plasterków kumpiaka
- olej Kujawski z czosnkiem
- 250 ml śmietany 36%
- świeże listki szałwii
- olej Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Krokiety ziemniaczane:
Ziemniaki przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Wymieszaj je ze startym serem, posiekanym koprem i żółtkami. Wyrabiaj wszystko na jednolitą masę. Dopraw gałką muszkatołowa, pieprzem i solą. Z masy uformuj małe kotleciki. Obtocz je w białku i bułce tartej. Smaż na głębokim oleju na złoty kolor.
Sos z kumpiaka i szałwii:
Na oleju Kujawskim z czosnkiem przesmaż pokrojony kumpiak. Kiedy będzie lekko podrumieniony, dodaj śmietanę i szałwię. Dopraw solą i pieprzem. Pozostały kumpiak usmaż na głębokim tłuszczu do uzyskania chrupiących chipsów. Podobnie zrób z listkami szałwii.
Na talerz wyłóż sos z kumpiaka, ułóż krokieciki ziemniaczane. Danie udekoruj chrupiącym kumpiakiem i szałwią oraz posyp świeżo zmielonym pieprzem. Na końcu danie skrop olejem Kujawskim z pomidorami, czosnkiem i bazylią.
Ziemniaki przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Wymieszaj je ze startym serem, posiekanym koprem i żółtkami. Wyrabiaj wszystko na jednolitą masę. Dopraw gałką muszkatołowa, pieprzem i solą. Z masy uformuj małe kotleciki. Obtocz je w białku i bułce tartej. Smaż na głębokim oleju na złoty kolor.
Sos z kumpiaka i szałwii:
Na oleju Kujawskim z czosnkiem przesmaż pokrojony kumpiak. Kiedy będzie lekko podrumieniony, dodaj śmietanę i szałwię. Dopraw solą i pieprzem. Pozostały kumpiak usmaż na głębokim tłuszczu do uzyskania chrupiących chipsów. Podobnie zrób z listkami szałwii.
Na talerz wyłóż sos z kumpiaka, ułóż krokieciki ziemniaczane. Danie udekoruj chrupiącym kumpiakiem i szałwią oraz posyp świeżo zmielonym pieprzem. Na końcu danie skrop olejem Kujawskim z pomidorami, czosnkiem i bazylią.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W