Krokieciki ziemniaczane z jajkiem, sosem z kumpiaka i szałwii

Krokieciki ziemniaczane z jajkiem, sosem z kumpiaka i szałwii
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Andrzej Polan

Seria kulinarna:
Polska ze smakiem (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Krokiety ziemniaczane:
Ziemniaki przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Wymieszaj je ze startym serem, posiekanym koprem i żółtkami. Wyrabiaj wszystko na jednolitą masę. Dopraw gałką muszkatołowa, pieprzem i solą. Z masy uformuj małe kotleciki. Obtocz je w białku i bułce tartej. Smaż na głębokim oleju na złoty kolor.




Sos z kumpiaka i szałwii:
Na oleju Kujawskim z czosnkiem przesmaż pokrojony kumpiak. Kiedy będzie lekko podrumieniony, dodaj śmietanę i szałwię. Dopraw solą i pieprzem. Pozostały kumpiak usmaż na głębokim tłuszczu do uzyskania chrupiących chipsów. Podobnie zrób z listkami szałwii.
Na talerz wyłóż sos z kumpiaka, ułóż krokieciki ziemniaczane. Danie udekoruj chrupiącym kumpiakiem i szałwią oraz posyp świeżo zmielonym pieprzem. Na końcu danie skrop olejem Kujawskim z pomidorami, czosnkiem i bazylią.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA