Smażona ryba w cieście korzennym z frytkami z kalarepy
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 5 (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
Składniki:
- 2-4 filety ze szczupaka
- olej do smażenia
- Ciasto:
- mąka kukurydziana
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- ½ łyżeczki mielonych goździków
- ½ łyżeczki mielonego liścia laurowego
- woda
- Frytki z kalarepy:
- 3 kalarepy
- olej do smażenia
- biały ocet winny
- Orzechowo-sezamowy sos jogurtowy:
- ½ szklanki niesolonych orzeszków ziemnych
- ¼ szklanki sezamu
- szklanka gęstego jogurtu
- sok z cytryny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W misce przygotuj ciasto. Wszystkie składniki połącz. Dolej tyle wody, żeby ciasto było gęste.
Filety pokrój na mniejsze kawałki i obtocz je w cieście. Smaż je w głębokim, dobrze rozgrzanym oleju.
Super dodatkiem będą frytki z kalarepy. Kalarepy obierz ze skórki i pokrój na grube frytki. Obgotuj je w gorącej wodzie przez 2 minuty.
Następnie usmaż obgotowane frytki, aż się ładnie zrumienią.
Świetnym dodatkiem do ryby i frytek będzie sos orzechowy. Orzechy i sezam zmiksuj. Zmiksowane orzechy dodaj do jogurtu i dopraw sokiem z cytryny. Gotowe!
Filety pokrój na mniejsze kawałki i obtocz je w cieście. Smaż je w głębokim, dobrze rozgrzanym oleju.
Super dodatkiem będą frytki z kalarepy. Kalarepy obierz ze skórki i pokrój na grube frytki. Obgotuj je w gorącej wodzie przez 2 minuty.
Następnie usmaż obgotowane frytki, aż się ładnie zrumienią.
Świetnym dodatkiem do ryby i frytek będzie sos orzechowy. Orzechy i sezam zmiksuj. Zmiksowane orzechy dodaj do jogurtu i dopraw sokiem z cytryny. Gotowe!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W