Jednogarnkowe danie z sardynkami i anchovies
Przygotował:
Bartosz Lisek
- Seria kulinarna:
- Nie bój ryby! (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 1 puszka sardynek
- 1 puszka/słoiczek anchovies
- 5 ząbków czosnku
- 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej
- 4 ziemniaki o niskiej zawartości skrobi (sałatkowe)
- 20 szt. pomidorków koktajlowych
- natka pietruszki
- ½ kostki masła
- sok z połówki cytryny
- 1 łyżka cukru
- ½ szklanki białego półwytrawnego wina
- sól i pieprz do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ugotuj fasolkę szparagową w wodzie z dodatkiem soku z połówki cytryny, aby nie straciła koloru, łyżką cukru dla uzyskania chrupkości, odrobiną soli dla smaku. Po wrzuceniu fasoli do wody z dodatkami przykryj garnek pokrywką, jak woda się zagotuje, zdejmij pokrywkę, sprawdź czy fasolka jest chrupka, jeśli tak, przełóż ją szybko do miski z zimną wodą. Kiedy fasolka opadnie na dno można ją odcedzić.
Ugotuj ziemniaki w mundurkach, następnie pokrój je w kostkę.
Posiekaj czosnek, następnie oprósz go solą i wymieszaj, posiekaj natkę, przekrój na pół podłużne pomidorki koktajlowe.
Wylej zalewę z anchovies, następnie pokrój je na małe kosteczki.
Przygotuj sardynki. Otwórz puszkę, oddziel kręgosłup od mięsa, wylej olej, porozrywaj je z grubsza na mniejsze cząstki.
W garnku roztop masło, wrzuć sardynki, anchovies i czosnek. Gdy zrobi się z nich pasta, dodaj ugotowaną fasolkę, wymieszaj. Dodaj pomidorki koktajlowe, chwilę smaż, aż pomidorki się rozpadną. Dodaj ziemniaki ugotowane w mundurkach oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj, spróbuj, dodaj sól i pieprz do smaku. Podaj na talerzu skrapiając danie sokiem z cytryny. Smacznego!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź