Wątróbka cielęca w przyprawach korzennych z chutneyem z mango
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rozgryza Polskę 2 (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Podroby
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- ok. 750 g wątróbki cielęcej w jednym kawałku
- dobre wino czerwone
- kilka goździków
- 2 laski cynamonu
- 2 gwiazdki anyżu
- mąka do obtoczenia
- olej do smażenia
- 1 pomarańcza do wyciśnięcia
- ½ szklanki mrożonych wiśni
Chutney:
- 1 dojrzałe mango
- 1 słodkie jabłko
- ½ posiekanej w kostkę cebuli
- 4 łyżki miodu
- olej do smażenia
- po ½ łyżeczki: pieprzu cayenne, papryki wędzonej, kminku rzymskiego
- sok z 1 limonki
- ½ szklanki białego słodkiego wina
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wątróbkę oczyść, obtocz w mące i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Gdy się zrumieni, dobrze posól, dodaj wino, goździki, anyż i cynamon. Przykryj i duś na małym ogniu.
Po 10 minutach podnieś przykrywkę, dodaj sok z pomarańczy i wiśnie. Zredukuj płyn.
Przygotuj chutney z pokrojonych w kostkę jabłek, cebuli i mango. Dopraw owoce miodem i przyprawami, wrzuć na patelnię i duś z dodatkiem wina i soku z limonki.
Podawaj wątróbkę z chutneyem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Podroby
Kuchnia międzynarodowa
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W