Wątróbka cielęca w przyprawach korzennych z chutneyem z mango

Wątróbka cielęca w przyprawach korzennych z chutneyem z mango
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak rozgryza Polskę 2 (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Podroby
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • ok. 750 g wątróbki cielęcej w jednym kawałku
  • dobre wino czerwone
  • kilka goździków
  • 2 laski cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • mąka do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • 1 pomarańcza do wyciśnięcia
  • ½ szklanki mrożonych wiśni
Chutney:
  • 1 dojrzałe mango
  • 1 słodkie jabłko
  • ½ posiekanej w kostkę cebuli
  • 4 łyżki miodu
  • olej do smażenia
  • po ½ łyżeczki: pieprzu cayenne, papryki wędzonej, kminku rzymskiego
  • sok z 1 limonki
  • ½ szklanki białego słodkiego wina

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wątróbkę oczyść, obtocz w mące i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Gdy się zrumieni, dobrze posól, dodaj wino, goździki, anyż i cynamon. Przykryj i duś na małym ogniu.

Po 10 minutach podnieś przykrywkę, dodaj sok z pomarańczy i wiśnie. Zredukuj płyn.

Przygotuj chutney z pokrojonych w kostkę jabłek, cebuli i mango. Dopraw owoce miodem i przyprawami, wrzuć na patelnię i duś z dodatkiem wina i soku z limonki.

Podawaj wątróbkę z chutneyem.

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA