Jajka pieczone z kurkami i parmezanem
Oceń przepis:
Przygotował:
Katia Roman-Trzaska
- Seria kulinarna:
- Little Chef (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Potrawy wielkanocne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska
Składniki:
- 1 łyżeczka miękkiego masła
- 1 jajko
- 2 łyżki słodkiej śmietanki
- 1 łyżka pokrojonych na małe kawałki i usmażonych kurek
- 1 łyżeczka parmezanu lub innego ostrego sera
- oliwa do obsmażenia kurek
- sól
- pieprz
- świeży tymianek (jeśli nie masz, użyj tymianku suszonego)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C. Oczyść kurki i obsmaż je na oliwie. Posmaruj kokilkę masłem, posyp solą i pieprzem. Na spód połóż ok. 1 łyżkę kurek, posyp listkami świeżego tymianku. Do miseczki wbij jajko, delikatnie przelej je do kokilki. Dodaj 2 łyżki śmietanki, tak by nie zalać żółtka. Posyp startym parmezanem. Na blachę do pieczenia wlej trochę (ok. 2 cm) ciepłej wody. Kokilki mają stać w wodzie. Piecz 10 minut. Żółtko powinno być ledwo ścięte.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Potrawy wielkanocne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W