Zapiekanka na zielono

Zapiekanka na zielono
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 3.00

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zapiekanki
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 4 bulwy fenkułu
  • 1 mały brokuł
  • ½ opakowania mrożonej, zielonej fasolki
  • mleko
  • szczypta cukru
  • 1 szklanka startego parmezanu
Sos:
  • 2 łyżki mąki
  • 2 czubate łyżki masła
  • 250 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • świeżo tarta gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • ok. 300 ml mleka
Do podania:
  • bagietka rzymska
  • pestki dyni
  • szczypiorek drobny

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mleko do sosu podgrzewamy wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szpinakiem, solą, pieprzem i świeżo tartą gałką muszkatołową. Całość nie powinna się gotować, tylko podgrzać. Następnie ściągamy z gazu i miksujemy blenderem.

Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i razem z fasolką krótko blanszujemy (ok. 4 minut), następnie przepłukujemy zimną wodą, albo przekładamy do miski z wodą i lodem.

Fenkuł kroimy na ćwiartki, wycinamy twardą końcówkę i gotujemy na niedużym gazie w mleku, z dodatkiem cukru i soli. Jak będzie miękki, ale nadal jędrny, odcedzamy go i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dorzucamy brokuł i fasolkę, przyprawiamy solą i pieprzem.

W rondelku rozgrzewamy masło, jak zrobi się ciepłe i płynne dodajemy mąkę i przesmażamy cały czas rozcierając ok. 4 minut. Następnie do zasmażki dodajemy powoli zmiksowane mleko ze szpinakiem. Podgrzewamy cały czas mieszając, aż powstanie nam gęsty, jednolity sos.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA