Zapiekanka na zielono
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zapiekanki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 4 bulwy fenkułu
- 1 mały brokuł
- ½ opakowania mrożonej, zielonej fasolki
- mleko
- szczypta cukru
- 1 szklanka startego parmezanu
Sos:
- 2 łyżki mąki
- 2 czubate łyżki masła
- 250 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- świeżo tarta gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- ok. 300 ml mleka
Do podania:
- bagietka rzymska
- pestki dyni
- szczypiorek drobny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mleko do sosu podgrzewamy wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szpinakiem, solą, pieprzem i świeżo tartą gałką muszkatołową. Całość nie powinna się gotować, tylko podgrzać. Następnie ściągamy z gazu i miksujemy blenderem.
Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i razem z fasolką krótko blanszujemy (ok. 4 minut), następnie przepłukujemy zimną wodą, albo przekładamy do miski z wodą i lodem.
Fenkuł kroimy na ćwiartki, wycinamy twardą końcówkę i gotujemy na niedużym gazie w mleku, z dodatkiem cukru i soli. Jak będzie miękki, ale nadal jędrny, odcedzamy go i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dorzucamy brokuł i fasolkę, przyprawiamy solą i pieprzem.
W rondelku rozgrzewamy masło, jak zrobi się ciepłe i płynne dodajemy mąkę i przesmażamy cały czas rozcierając ok. 4 minut. Następnie do zasmażki dodajemy powoli zmiksowane mleko ze szpinakiem. Podgrzewamy cały czas mieszając, aż powstanie nam gęsty, jednolity sos.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź