Jarmuż z białą fasolą pod ciastem francuskim
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zapiekanki
Składniki:
- 400 g jarmużu
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki syropu klonowego
- 1 łyżeczka maku
- skórka otarta z ¼ cytryny
- spora szczypta soli i czarnego pieprzu
- 2 puszki fasoli
- 4 łyżki suszonej żurawiny
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- mleko roślinne do posmarowania oraz mak do posypania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, ciasto francuskie wyjąć z lodówki.
W garnku zagotować porządnie osoloną wodę, naszykować miskę z wodą i lodem. Z jarmużu wyciąć łodygę i pociąć na równej wielkości kawałki. Następnie wrzucić do gotującej wody na 30 sekund, wyłowić na sito i błyskawicznie przełożyć do miski z zimną wodą. Po chwili wyjąć, przełożyć na sito i odcisnąć.
Jarmuż przełożyć na blachę do pieczenia, dodać wszystkie składniki poza żurawiną oraz fasolą i dokładnie wmasować w jarmuż. Następnie dodać fasolą i żurawinę, jeszcze raz wymieszać i przykryć ciastem francuskim.
Ciasto francuskie dopasować do rozmiarów formy, następnie odpowiednio przyciąć i zrobić nacięcia. Posmarować mlekiem roślinnym, obficie obsypać makiem i wsunąć do gorącego piekarnika.
Piec do czasu, aż ciasto będzie rumiane. Podawać od razu, resztę schować na lunch do pracy.
W garnku zagotować porządnie osoloną wodę, naszykować miskę z wodą i lodem. Z jarmużu wyciąć łodygę i pociąć na równej wielkości kawałki. Następnie wrzucić do gotującej wody na 30 sekund, wyłowić na sito i błyskawicznie przełożyć do miski z zimną wodą. Po chwili wyjąć, przełożyć na sito i odcisnąć.
Jarmuż przełożyć na blachę do pieczenia, dodać wszystkie składniki poza żurawiną oraz fasolą i dokładnie wmasować w jarmuż. Następnie dodać fasolą i żurawinę, jeszcze raz wymieszać i przykryć ciastem francuskim.
Ciasto francuskie dopasować do rozmiarów formy, następnie odpowiednio przyciąć i zrobić nacięcia. Posmarować mlekiem roślinnym, obficie obsypać makiem i wsunąć do gorącego piekarnika.
Piec do czasu, aż ciasto będzie rumiane. Podawać od razu, resztę schować na lunch do pracy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zapiekanki
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W