Tort cytrynowy
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Deker
- Seria kulinarna:
- Desery Dekera 2 (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Torty
Składniki:
- Biszkopt :
- 180 g cukru
- 180 g masła
- 100 g jajek / ok. 2 średnie jajka
- 210 g mąki pszennej
- 8 g proszku do pieczenia
- skórka starta z 2 cytryn
- 30 ml mleka
- syrop cukrowy z sokiem cytrynowym (do nasączenia biszkoptu)
Krem:
- 80 g soku cytrynowego
- 4 g skórki starta z cytryny
- 90 g śmietany kremówki
- 70 g żółtka / ok. 3 żółtka
- 30 g cukru
- 12 g skrobi
- 2,5 g żelatyny
Beza:
- 40 ml wody
- 100 g cukru
- 100 g białka
Dodatki:
- kisiel cytrynowy do oblania
- owoc passion fruit
- 2 cytryny przypalane palnikiem
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania biszkoptu cytrynowego. Ubij cukier z masłem. Podgrzej misę miksera palnikiem, by masło się delikatnie rozpuściło. Podczas ubijania stopniowo dodaj jajka.
Wymieszaj i przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Następnie dodaj do całości skórkę startą z cytryny, mleko oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko wymieszaj.
Powstałą masę przełóż do 2 ringów o średnicy ok. 20 cm. Cytrynowe spody włóż do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na ok. 25 minut.
Biszkopt po przechłodzeniu nasącz przygotowanym wcześniej syropem cukrowym z sokiem cytrynowym.
Przygotuj krem. Zacznij od włożenia soku cytrynowego, startej skórki z cytryn, skrobi kukurydzianej, żółtek, cukru oraz śmietany kremówki do rondelka. Podgrzej krem, zagotuj i mieszaj. Do gotowego kremu dodaj rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie wszystko wymieszaj i odstaw do przestygnięcia.
Przygotuj bezę. Zacznij od zrobienia syropu cukrowego. W garnku zagotuj wodę z cukrem do temperatury 118 stopni. W międzyczasie zacznij ubijać białka na sztywną pianę. Gdy białka już się ubiją, cienkim strumieniem wlewaj syrop cukrowy. Nie przestawaj ubijać białek. Beza powinna być lśniąca.
Tak przygotowaną bezę połącz z kremem cytrynowym. Zostaw odrobinę bezy do dekoracji tortu.
Złóż tort w ringu. Biszkopty przełóż kremem cytrynowym. Złożony torcik wstaw do lodówki na ok. 20. minut.
Następnie na wierzch tortu nałóż przygotowany według instrukcji na opakowaniu porcję kisielu cytrynowego. Boki tortu obsmaruj bezą i opal palnikiem, by uzyskać brązowy kolor. Na wierzch połóż owoce passion fruit oraz cytryny przypalone palnikiem.
Wymieszaj i przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Następnie dodaj do całości skórkę startą z cytryny, mleko oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko wymieszaj.
Powstałą masę przełóż do 2 ringów o średnicy ok. 20 cm. Cytrynowe spody włóż do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na ok. 25 minut.
Biszkopt po przechłodzeniu nasącz przygotowanym wcześniej syropem cukrowym z sokiem cytrynowym.
Przygotuj krem. Zacznij od włożenia soku cytrynowego, startej skórki z cytryn, skrobi kukurydzianej, żółtek, cukru oraz śmietany kremówki do rondelka. Podgrzej krem, zagotuj i mieszaj. Do gotowego kremu dodaj rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie wszystko wymieszaj i odstaw do przestygnięcia.
Przygotuj bezę. Zacznij od zrobienia syropu cukrowego. W garnku zagotuj wodę z cukrem do temperatury 118 stopni. W międzyczasie zacznij ubijać białka na sztywną pianę. Gdy białka już się ubiją, cienkim strumieniem wlewaj syrop cukrowy. Nie przestawaj ubijać białek. Beza powinna być lśniąca.
Tak przygotowaną bezę połącz z kremem cytrynowym. Zostaw odrobinę bezy do dekoracji tortu.
Złóż tort w ringu. Biszkopty przełóż kremem cytrynowym. Złożony torcik wstaw do lodówki na ok. 20. minut.
Następnie na wierzch tortu nałóż przygotowany według instrukcji na opakowaniu porcję kisielu cytrynowego. Boki tortu obsmaruj bezą i opal palnikiem, by uzyskać brązowy kolor. Na wierzch połóż owoce passion fruit oraz cytryny przypalone palnikiem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W