Tort Sachera
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Deker
- Seria kulinarna:
- Desery Dekera 2 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Torty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia austriacka
Składniki:
- Biszkopt:
- 100 g masła
- 80 g cukru pudru
- 100 g rozpuszczonej 70% czekolady
- 90 g żółtek (ok. 2,5 żółtka )
- 150 g białek (białka z 4 małych jaj )
- 85 g cukru
- 100 g mąki pszennej
Do przełożenia:
- 200 g morelowej marmolady
Polewa:
- 300 g czekolady
- 180 ml śmietany kremówki
- 50 g masła
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zacznij od biszkoptu. Ubij miękkie masło z cukrem pudrem, powoli dodawaj rozpuszczoną czekoladę. Etapami dodawaj żółtka, dalej mieszając. Następnie ubij białko z cukrem na sztywną pianę i wymieszaj je z masą czekoladową. Przesiej mąkę i dodaj ją do masy. Delikatnie wymieszaj ciasto i przełóż je do 2 tortownic wysmarowanych tłuszczem i oprószonych mąka. Biszkopty piecz w temperaturze 180 stopni C około 30-35 min.
Zrób polewę. Zagotuj śmietanę i zalej nią posiekaną czekoladę. Dodaj masło i zmiksuj składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.
Złóż tort. Przestudzony biszkopt posmaruj marmoladą (użyj ok.3/4 marmolady)i przykryj drugim biszkoptem. Pozostałą konfiturę zagotuj z odrobiną wody i wysmaruj nią równomiernie cały złożony tort. Na koniec oblej tort polewą czekoladową.
Zrób polewę. Zagotuj śmietanę i zalej nią posiekaną czekoladę. Dodaj masło i zmiksuj składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.
Złóż tort. Przestudzony biszkopt posmaruj marmoladą (użyj ok.3/4 marmolady)i przykryj drugim biszkoptem. Pozostałą konfiturę zagotuj z odrobiną wody i wysmaruj nią równomiernie cały złożony tort. Na koniec oblej tort polewą czekoladową.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W