Tort Sachera

Tort Sachera
Oceń przepis:
151 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera 2 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Torty
Kuchnia świata:
Kuchnia austriacka

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 100 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • 100 g rozpuszczonej 70% czekolady
  • 90 g żółtek (ok. 2,5 żółtka )
  • 150 g białek (białka z 4 małych jaj )
  • 85 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
Do przełożenia:
  • 200 g morelowej marmolady
Polewa:
  • 300 g czekolady
  • 180 ml śmietany kremówki
  • 50 g masła

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zacznij od biszkoptu. Ubij miękkie masło z cukrem pudrem, powoli dodawaj rozpuszczoną czekoladę. Etapami dodawaj żółtka, dalej mieszając. Następnie ubij białko z cukrem na sztywną pianę i wymieszaj je z masą czekoladową. Przesiej mąkę i dodaj ją do masy. Delikatnie wymieszaj ciasto i przełóż je do 2 tortownic wysmarowanych tłuszczem i oprószonych mąka. Biszkopty piecz w temperaturze 180 stopni C około 30-35 min.

Zrób polewę. Zagotuj śmietanę i zalej nią posiekaną czekoladę. Dodaj masło i zmiksuj składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.

Złóż tort. Przestudzony biszkopt posmaruj marmoladą (użyj ok.3/4 marmolady)i przykryj drugim biszkoptem. Pozostałą konfiturę zagotuj z odrobiną wody i wysmaruj nią równomiernie cały złożony tort. Na koniec oblej tort polewą czekoladową.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA