Tort Sachera
Oceń przepis:
Przygotował:
Jan i Jakub Kuroniowie
- Seria kulinarna:
- Kuroniowie rozgryzają (odc.2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia austriacka
Składniki:
- 250 g gorzkiej czekolady (najlepiej 70%)
- 250 g masła
- 6 białek
- 5 żółtek
- 160 g cukru
- cukier waniliowy
- 250 g mąki
- słoik dobrego dżemu morelowego
- polewa czekoladowa do dekoracji (też najlepiej z deserowej czekolady)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Masło ucieramy mikserem, aż powstanie biała, puszysta masa. Czekoladę rozpuszczamy w rondlu dodajemy odrobinę masła. Po przestudzeniu powoli dolewamy czekoladę do utartego masła i mieszamy. Kolejno dodajemy żółtka, pod koniec trochę cukru waniliowego i ucieramy masę. Osobno ubijamy schłodzone białka na sztywną pianę, powoli dosypujemy do niej cukier nie przerywając ubijania. Łączymy pianę z masą czekoladową, delikatnie mieszamy. Przesiewamy do miski mąkę i łączymy razem wszystkie składniki. Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, napełniamy ciastem i wstawiamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do 200°C. Po ostudzeniu kroimy ciasto na dwie części i smarujemy dżemem morelowym. Całość oblewamy polewą czekoladową.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W