Tarta śliwkowa
Oceń przepis:
Przygotował:
Adam Chrząstowski
- Seria kulinarna:
- Adam po pracy 2 (odc.3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- 170g mąki pszennej przesianej
- 110g masła schłodzonego
- 30g cukru pudru
- 4 żółtka
- sól
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 175 ml mleka
- ½ kostki masła
- ½ kg śliwek węgierek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mąkę usiekaj nożem ze schłodzonym masłem, dodaj 2 żółtka, zagnieć szybko ciasto, wyłóż nim formę do tarty i wstaw do schłodzenia na ½ godziny. W tym czasie rozprowadź proszek budyniowy mlekiem i mieszając zagotuj. Zdejmij z ognia i wkręć do masy pozostałe dwa żółtka i pokrojone w małe kawałki masło. Ciasto do tarty nakłuj widelcem obciąż np. suchą fasolą i podpiecz w piecu o temperaturze 190 stopni C na jasny kolor. Z podpieczonego ciasta zdejmij fasolę nałóż krem waniliowy i na to ułóż połówki śliwek. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez ok. 30 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W