Shokupan – delikatny chleb mleczny
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Domowa piekarnia Kucharskiego 4 (odc. 6)
- Trudność:
- średnie
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia japońska
Składniki:
- Zaparka:
- 40 g mąki pszennej typ 750
- 200 ml wody
Ciasto
- 580 g mąki pszennej typ 750
- 60 g cukru
- 12 g soli
- 10 g mleka w proszku
- 20 g świeżych drożdży
- 260 ml mleka
- 1 jajko
- zaparka
- 50 g masła
- żółtko
- 1 łyżka mleka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mąkę i wodę wymieszać na patelni i zagotować, aż zgęstnieje. Przełożyć do miseczki i wystudzić.
Resztę składników razem z przestudzoną zaparką przełożyć do miski robota z hakiem do wyrabiania ciast. Wyrabiać na wolnych obrotach przez 3-4 minuty.
Następnie dodać 50 g masła i dalej wyrabiać przez 3 minuty na szybszych obrotach. Ciasto uformować w kulę i przełożyć do miski. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut.
Ciasto podzielić na 3 równe części, uformować kule i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Każdą kulkę rozwałkować na podłużny placek i zwinąć. Ułożyć w keksówce i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Chlebki posmarować jajkiem z mlekiem. Piec około 15-18 minut w rozgrzanym piekarniku.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź