Śniadaniowa kasza jęczmienna

Kasza śniadaniowa
Oceń przepis:
36 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Kucharskiego pomysł na kuchnię 2 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 300 g kaszy jęczmiennej mazurskiej
  • 500 ml napoju owsianego
  • 2 łyżki masła
  • 200 g migdałów
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki miodu
  • 100 ml soku jabłkowego
  • 1 nasiono zielonego kardamonu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kaszę lekko podprażyć w rondelku. Zalać mlekiem owsianym, dodać masło i gotować, aż będzie miękka.

Migdały wysypać na patelnię i podprażyć.

W tym czasie wyciąć gniazdo nasienne z jabłek i pokroić w 0,5 cm plastry. Na patelnię wylać miód i sok jabłkowy i lekko rozgniecione nasiona kardamonu. Dodać jabłka i gotować na wolnym ogniu, aż sok się zredukuje i zrobi się z niego gęsty syrop. Kaszę nałożyć do miseczek, na niej ułożyć jabłka, polać sosem z patelni. Całość posypać posiekanymi, podprażonymi migdałami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA