Chimichanga – tortille z farszem z kurczaka i szpinaku
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia meksykańska (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
- Kuchnia świata:
- Kuchnia meksykańska
Składniki:
- 8 szt. pszennych placków tortilla
- 2 piersi z kurczaka
- ½ cebuli
- 250 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego i rozmrożonego)
- ⅓ szklanki czerwonej fasoli z puszki
- ⅓ szklanki kukurydzy z puszki
- 1 czerwona papryka (opalona i obrana ze skórki)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- 2 łyżki śmietany 30-36%
- sól
- pieprz
- 1 jajo
- mąka
- woda
- 8 dużych plastrów sera żółtego
- olej
Sos z chipotle:
- 2 łyżki chipotle z puszki
- 2 łyżki majonezu
- 2-3 łyżki gęstego jogurtu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na patelnię wlewamy 2-3 łyżki oleju i przesmażamy na nim drobno poszatkowaną cebulę. Dodajemy do niej czosnek przeciśnięty przez praskę, po chwili dodajemy pokrojoną w sporą kostkę pierś z kurczaka. Chwile przesmażamy i dodajemy szpinak, fasolę i przyprawy, kumin, sól, paprykę i pieprz.
Następnie dodajemy kukurydzę, pokrojoną w kostkę, obraną i upieczoną lub opaloną paprykę i podlewamy całość śmietanką. Krótko razem podgrzewamy, aż kurczak się ugotuje w środku (ale nie za długo, żeby nie wysechł) i odstawiamy do przestudzenia.
Przygotowujemy sos wrzucając do wysokiego naczynia chipotle, dodajemy majonez i jogurt – krótko miksujemy. Jajko rozkłócamy z odrobiną wody, dodajemy stopniowo mąkę. Musimy uzyskać gęsty „klej”. Placki tortilla smarujemy klejem na jednym końcu, na drugi nakładamy plaster sera i ok. 2 łyżek farszu.
Zawijamy boki do środka i rolujemy jak gołąbki. Układamy sklejeniem do dołu. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni, układamy chimichanga sklejeniem do dołu. Smażymy po ok. 30-40 sekund z każdej strony. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i serwujemy z sosem z chipotle.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź