Owoce z gęstym jogurtem,chrupiącą kaszą i orzechami laskowymi

Owoce z gęstym jogurtem,chrupiącą kaszą i orzechami laskowymi
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Andrzej Polan

Seria kulinarna:
Polska ze smakiem (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 2 nektarynki
  • 2 brzoskwinie
  • 2 łyżki cukru
  • cytryna
  • 300 ml gęstego jogurtu np.koziego
  • 2 łyżki kaszy gryczanej
  • garść młodych orzechów laskowych
  • szklanka oleju Kujawskiego 3 ziarna
  • łyżka miodu
  • garść mikro rukoli

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Nektarynki i brzoskwinie pokrój w ćwiartki lub na połówki. Owoce wrzuć na 5 minut do gotującej się wody z cukrem i sokiem z cytryny następnie przełóż owoce do miski z zimną wodą i obierz je ze skórki. Owoce skrop sokiem z cytryny i posyp kilkoma listkami świeżej mięty. W rondelku mocno rozgrzej olej i na małym sitku smaż kilka sekund surową kaszę gry-czaną do momentu, aż się otworzy. Osusz ją na ręczniku papierowym. Orzechy laskowe wyłuskaj i skarmelizuj na miodzie. Na talerzu ułóż owoce, porcje jogurtu, posyp jogurt ka-szą gryczaną, wokół połóż orzechy i polej miodem. Na końcu dnie posyp mikro rukolą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA