Owoce z gęstym jogurtem,chrupiącą kaszą i orzechami laskowymi
Oceń przepis:
Przygotował:
Andrzej Polan
- Seria kulinarna:
- Polska ze smakiem (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 2 nektarynki
- 2 brzoskwinie
- 2 łyżki cukru
- cytryna
- 300 ml gęstego jogurtu np.koziego
- 2 łyżki kaszy gryczanej
- garść młodych orzechów laskowych
- szklanka oleju Kujawskiego 3 ziarna
- łyżka miodu
- garść mikro rukoli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Nektarynki i brzoskwinie pokrój w ćwiartki lub na połówki. Owoce wrzuć na 5 minut do gotującej się wody z cukrem i sokiem z cytryny następnie przełóż owoce do miski z zimną wodą i obierz je ze skórki. Owoce skrop sokiem z cytryny i posyp kilkoma listkami świeżej mięty. W rondelku mocno rozgrzej olej i na małym sitku smaż kilka sekund surową kaszę gry-czaną do momentu, aż się otworzy. Osusz ją na ręczniku papierowym. Orzechy laskowe wyłuskaj i skarmelizuj na miodzie. Na talerzu ułóż owoce, porcje jogurtu, posyp jogurt ka-szą gryczaną, wokół połóż orzechy i polej miodem. Na końcu dnie posyp mikro rukolą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W