Kruche ciasteczka z berberysem i rodzynkami
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Kruche ciasteczka
Składniki:
- 250 g miękkiego masła
- 130 g drobnego cukru trzcinowego
- 200-220 g mąki pszennej + do podsypania
- 100 g kleiku ryżowego
- 50 g suszonego berberysu
- 50 g rodzynek
- 1 łyżka skórki startej z pomarańczy
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
- Opcjonalnie: 1 czubata łyżka gęstej śmietany
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rodzynki, berberys i skórkę z pomarańczy miksujemy w malakserze lub bardzo drobno kroimy.
Masło przekładamy do malaksera, dodajemy cukier i miksujemy pulsacyjnie, aż pojaśnieje.
Dodajemy owoce, mąkę, kleik i pastę z wanilii. Ucieramy, aż składniki zaczną się łączyć. Jeśli masa będzie za sucha dodajemy śmietanę.
Przekładamy masę na stolnicę, zagniatamy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, ciasto rozwałkowujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy, wycinamy ulubione kształty i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 12-15 minut i studzimy na kratce.
Masło przekładamy do malaksera, dodajemy cukier i miksujemy pulsacyjnie, aż pojaśnieje.
Dodajemy owoce, mąkę, kleik i pastę z wanilii. Ucieramy, aż składniki zaczną się łączyć. Jeśli masa będzie za sucha dodajemy śmietanę.
Przekładamy masę na stolnicę, zagniatamy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, ciasto rozwałkowujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy, wycinamy ulubione kształty i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 12-15 minut i studzimy na kratce.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta i ciasteczka
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W