Kruche rogaliki z marmoladą

Kruche rogaliki z marmoladą
Oceń przepis:
219 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 5 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Kruche ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 160 g mąki pszennej + do podsypania
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 125 g zimnego masła
  • 125 g twarogu śmietankowego
  • szczypta soli
  • 1 jajo
  • cukier trzcinowy do posypania
  • ulubiony dżem lub marmolada do wypełnienia (morelowa, truskawkowa, malinowa itp.)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mąkę, masło pokrojone w kostkę, proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy wrzucamy do malaksera i krótko miksujemy, dodajemy twaróg i jeszcze chwilę miksujemy. Przekładamy na stolnicę podsypaną lekko mąką. Wyrabiamy szybko gładkie ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Następnie dzielimy porcję ciasta na pół i część chowamy do lodówki a drugą rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm, najlepiej na kształt okręgu.

Następnie smarujemy całość marmoladą, zachowując ok. 1,5 cm odstęp do rantu. Kroimy całość na 12 trójkątów i zwijamy dość ciasno od brzegu okręgu do środka.

Układamy rogaliki na blaszce wyłożonej papierem zachowując odstępy i smarujemy rozkłóconym jajem, na koniec obficie posypujemy cukrem trzcinowym. Wstawiamy do pieca na 20-25 minut, a w tym czasie rozwałkowujemy kolejną porcję ciasta i postępujemy jak wyżej. Rogaliki studzimy na kratce i podajemy.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA