Kruche rogaliki z marmoladą
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 5 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Kruche ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 160 g mąki pszennej + do podsypania
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 125 g zimnego masła
- 125 g twarogu śmietankowego
- szczypta soli
- 1 jajo
- cukier trzcinowy do posypania
- ulubiony dżem lub marmolada do wypełnienia (morelowa, truskawkowa, malinowa itp.)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mąkę, masło pokrojone w kostkę, proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy wrzucamy do malaksera i krótko miksujemy, dodajemy twaróg i jeszcze chwilę miksujemy. Przekładamy na stolnicę podsypaną lekko mąką. Wyrabiamy szybko gładkie ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Następnie dzielimy porcję ciasta na pół i część chowamy do lodówki a drugą rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm, najlepiej na kształt okręgu.
Następnie smarujemy całość marmoladą, zachowując ok. 1,5 cm odstęp do rantu. Kroimy całość na 12 trójkątów i zwijamy dość ciasno od brzegu okręgu do środka.
Układamy rogaliki na blaszce wyłożonej papierem zachowując odstępy i smarujemy rozkłóconym jajem, na koniec obficie posypujemy cukrem trzcinowym. Wstawiamy do pieca na 20-25 minut, a w tym czasie rozwałkowujemy kolejną porcję ciasta i postępujemy jak wyżej. Rogaliki studzimy na kratce i podajemy.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź