Wątroba drętwy wg Daniela Massé
Oceń przepis:
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 2)
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
-
2 wątroby drętwy
- 250 ml białego wina
- 750 ml wody
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- włoszczyzna
- 12 g soli gruboziarnistej, 5 g pieprzu ziarnistego
- 1 por
- 1 łodyga selera
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łodyga natki pietruszki
- ok 5 wąsów szczypiorku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Usmażyć na oliwie pokrojoną cebulę, selera, pora. Dusić przez pięć minut na małym ogniu i dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie wlać białe wino i wodę. Gotować 15 minut z solą i pieprzem ziarnistym.
Wrzucić do bulionu wątroby drętwy i przez 10 minut gotować w jednej temperaturze. Potem zdjąć z ognia i ostudzić.
Przed podaniem wątrobę pokroić, delikatnie skropić oliwą i kilkoma kroplami octu winnego, następnie posypać natką i szczypiorkiem. Można też dodać kilka kropli cytryny.
Danie najlepiej smakuje z letnimi ziemniakami z wyspy Ré gotowanymi w mundurkach.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W