Krewetki pieczone z figami - Piotr Osiński
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Owoce morza
Składniki:
- krewetki tygrysie jak największe, w skorupkach (różowe)
- figi (możemy zastąpić je śliwkami, jeśli akurat nie ma fig)
- miód
- trawa cytrynowa
- liście limonki
- sos sojowy
- chili
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na początku marynuję krewetki, pamiętając, żeby nie zdejmować z nich pancerza. Do miseczki wlewam sos sojowy, zmiażdżone i pokrojone pędy trawy cytrynowej oraz posiekane liście limonki. Odstawiam na chwilę i przygotowuję krewetki. Myję je dokładnie. Teraz czas na figi. Nacinam je krzyżowo i lekko wyciskam, by się otworzyły. Kładę 2 krewetki i jedną figę w małej kokilce i polewam miodem. Możemy bawić się smakami, dobierając różne gatunki miodu. Ja polewam tym, który aktualnie mam w swojej szafce. Kokilki zapiekam w temp. 200 stopni C przez 10 min.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W