Przegrzebki w sosie winno-śmietanowym
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 21)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- Przegrzebki:
- łyżka masła
- łyżka oliwy
- 450 g przegrzebków
- sól i pieprz
- Farsz:
- 2 łyżki masła
- 250 g pieczarek
- 2 posiekane szalotki
- sól i pieprz
- łyżeczka posiekanej pietruszki
Sos:
- 2 łyżki masła
- posiekana szalotka
- 2 łyżki mąki
- pół miarki białego wina
- pół miarki wywaru rybnego
- 2 łyżki cr?me fraîche
- sok z cytryny do smaku
- Panierka:
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- 6 łyżek świeżej bułki tartej
- łyżka roztopionego masła
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotowanie przegrzebków: rozgrzać masło z oliwą na dużej patelni. Przyprawić przegrzebki i podsmażyć z obu stron, przez minutę, aż się zrumienią. Nie dosmażać. Odłożyć.
Przygotowanie farszu: roztopić masło na patelni, aż się spieni. Zeszklić w nim szalotkę. Dodać grzyby, posolić i popieprzyć. Smażyć, aż grzyby oddadzą całą wilgoć, a patelnia wyschnie, ok. 10 minut. Przełożyć do miski i wymieszać z pietruszką.
Przygotowanie sosu: roztopić masło na patelni, aż się spieni. Zeszklić w nim szalotkę. Wmieszać mąkę i przesmażać przez 3 minuty. Wmieszać wino i zredukować o połowę. Wlać wywar i przesmażać, mieszając, aż sos zgęstnieje, tak żeby trzymał się łyżki. Zdjąć z gazu i wmieszać cr?me fraîche. Sprawdzić przyprawy, posolić, popieprzyć, ew. dodać soku z cytryny.
Wykończenie potrawy: rozgrzać piekarnik ustawiony na funkcję grilla, z kratką u góry. Ułożyć 6 dużych muszel przegrzebków lub foremek do gratin na blasze. Rozłożyć do nich farsz. Na nim położyć po przegrzebku i polać sosem. Posypać pietruszką i bułką tartą orz stopionym masłem i zapiekać przez 2 ? 3 minuty. Podawać od razu.
Przygotowanie farszu: roztopić masło na patelni, aż się spieni. Zeszklić w nim szalotkę. Dodać grzyby, posolić i popieprzyć. Smażyć, aż grzyby oddadzą całą wilgoć, a patelnia wyschnie, ok. 10 minut. Przełożyć do miski i wymieszać z pietruszką.
Przygotowanie sosu: roztopić masło na patelni, aż się spieni. Zeszklić w nim szalotkę. Wmieszać mąkę i przesmażać przez 3 minuty. Wmieszać wino i zredukować o połowę. Wlać wywar i przesmażać, mieszając, aż sos zgęstnieje, tak żeby trzymał się łyżki. Zdjąć z gazu i wmieszać cr?me fraîche. Sprawdzić przyprawy, posolić, popieprzyć, ew. dodać soku z cytryny.
Wykończenie potrawy: rozgrzać piekarnik ustawiony na funkcję grilla, z kratką u góry. Ułożyć 6 dużych muszel przegrzebków lub foremek do gratin na blasze. Rozłożyć do nich farsz. Na nim położyć po przegrzebku i polać sosem. Posypać pietruszką i bułką tartą orz stopionym masłem i zapiekać przez 2 ? 3 minuty. Podawać od razu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia francuska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W