Sałatka z grillowanego fenkułu
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 16)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- fenkuł
- oliwa
- sól morska oraz świeżo zmielony pieprz
- pomarańcza
- pół niewielkiej czerwonej cebuli
- garść czarnych oliwek
- garść uprażonych orzeszków piniowych
- skórka i sok z cytryny, do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Obrać fenkuł, zachowując kilka gałązek. Pokroić na plastry grubości pół cm. Rozgrzać na patelni oliwę i obsmażać fenkuł partiami, z obu stron, soląc i pieprząc, aż się zrumieni i zmięknie. Zgrillowany fenkuł wyłożyć na półmisek. Obrać pomarańczę, usuwając z niej albedo. Wykroić miąższ bez błonek, ułożyć cząstki pomarańczy na fenkule i wycisnąć cały sok z błonek. Pokroić cebulę na cienkie plasterki i ułożyć na sałatce. Posypać oliwkami i orzeszkami. Skropić sokiem z cytryny do smaku. Skropić oliwą. Posypać posiekanymi gałązkami fenkułu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W