Sałatka z grillowanego fenkułu

Sałatka z grillowanego fenkułu
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 16)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • fenkuł
  • oliwa
  • sól morska oraz świeżo zmielony pieprz
  • pomarańcza
  • pół niewielkiej czerwonej cebuli
  • garść czarnych oliwek
  • garść uprażonych orzeszków piniowych
  • skórka i sok z cytryny, do smaku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Obrać fenkuł, zachowując kilka gałązek. Pokroić na plastry grubości pół cm. Rozgrzać na patelni oliwę i obsmażać fenkuł partiami, z obu stron, soląc i pieprząc, aż się zrumieni i zmięknie. Zgrillowany fenkuł wyłożyć na półmisek. Obrać pomarańczę, usuwając z niej albedo. Wykroić miąższ bez błonek, ułożyć cząstki pomarańczy na fenkule i wycisnąć cały sok z błonek. Pokroić cebulę na cienkie plasterki i ułożyć na sałatce. Posypać oliwkami i orzeszkami. Skropić sokiem z cytryny do smaku. Skropić oliwą. Posypać posiekanymi gałązkami fenkułu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA