Cassoulet z kaczki
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 54)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z kaczki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 1 duża, posiekana cebula
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 500 g namoczonej fasoli
- 2 małe marchewki
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 liść laurowy, kilka gałązek pietruszki, 1 pęczek tymianku związane razem
- 300 g podsmażonego, pokrojonego w kostkę boczku
- 1 cała kaczka
- sól i pieprz
- oliwa
- 2 kiełbaski wieprzowe pokrojone w spore kawałki
- 3 gałązki tymianku
- 2 liście laurowe
- 1 filiżanka wytrawnego białego wina
- 4 dojrzałe pomidory
- półtorej filiżanki bułki tartej
- natka pietruszki do dekoracji
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie. Dodać odsączoną fasolę, marchewkę, seler, związane zioła i podsmażony boczek. Zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć szumowiny i gotować przez 1-1,5 godziny, aż fasola będzie miękka. Wyłowić zioła. Przecedzić, zostawiając płyn na później. Przyprawić solą i pieprzem.
Kaczkę pokroić, usunąć kości, przyprawić solą i skropić oliwą. Ułożyć na kratce skórą do dołu i grillować 10-15 minut. Polać tłuszczem, który wypłynął, odwrócić i grillować przez kolejne 10 minut. Pokroić na mniejsze części.
Kiełbasę podsmażyć na oliwie.
Piekarnik rozgrzać do 170°C.
W dużym naczyniu do zapiekania ułożyć połowę fasoli z warzywami i boczkiem. Wlać połowę wina, dodać zioła, pomidory, kaczkę i kiełbasę. Przykryć resztą fasoli. Wlać zachowany płyn (jeśli jest go za mało, dolać trochę wody). Wierzch posypać bułką tartą i skropić 3-4 łyżkami tłuszczu wytopionego z kaczki. Piec przez 75 minut, aż bułka utworzy rumianą, chrupiącą warstwę.
Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Kaczkę pokroić, usunąć kości, przyprawić solą i skropić oliwą. Ułożyć na kratce skórą do dołu i grillować 10-15 minut. Polać tłuszczem, który wypłynął, odwrócić i grillować przez kolejne 10 minut. Pokroić na mniejsze części.
Kiełbasę podsmażyć na oliwie.
Piekarnik rozgrzać do 170°C.
W dużym naczyniu do zapiekania ułożyć połowę fasoli z warzywami i boczkiem. Wlać połowę wina, dodać zioła, pomidory, kaczkę i kiełbasę. Przykryć resztą fasoli. Wlać zachowany płyn (jeśli jest go za mało, dolać trochę wody). Wierzch posypać bułką tartą i skropić 3-4 łyżkami tłuszczu wytopionego z kaczki. Piec przez 75 minut, aż bułka utworzy rumianą, chrupiącą warstwę.
Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z kaczki
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W