Tian z warzyw prowansalskich
Oceń przepis:
Przygotował:
Laura Calder
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu (odc.7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Zapiekanki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 3 łyżki oliwy
- 2 dobrze posiekane cebule
- 1 duży bakłażan w plastrach
- 2 średnie cukinie w plastrach
- 2 obrane czerwone papryki pokrojone w paski
- 4 – 6 pomidorów w cienkich plastrach
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Podsmaż cebulę na oliwie. Posiekaj taką samą ilość bakłażana, cukinii i papryki. Podsmażoną cebulę rozłóż na spodzie brytfanny lub naczynia żaroodpornego. Ułóż warzywa warstwami, doprawiając solą i pieprzem. Na wierzchu ułóż pomidory. Skrop oliwą. Piecz w bardzo gorącym piekarniku (200°C - 220° C), aż soki wyparują, a warzywa osiągną głębokie kolory, czyli przez ok. 2 godziny. Zamieszaj w trakcie pieczenia. (Sprawdzaj, jak zachowuje się tian. Jeśli wierzch będzie za szybko brązowiał, nakryj go folią i piecz dalej).
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W