Tortilla de patata i aioli z wędzoną papryką
Oceń przepis:
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- David w Europie 2 (odc. 13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zapiekanki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia hiszpańska
Składniki:
- 1,5 kg surowych ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
- 10 jajek
- 2 podłużne papryki zielone
- 1 żółtko
- 1 łyżka musztardy Dijon
- oliwa z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- kilka kropli soku z cytryny
- szczypta wędzonej papryki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Podsmaż ziemniaki na oliwie na mocnym ogniu przez 5-8 minut, aż będą złociste. Następnie dopraw solą, dodaj trochę oliwy z oliwek i duś na wolnym ogniu, aż będą miękkie.
Ubij jajka w misce, dopraw solą. Do miski z jajkami dodaj usmażone ziemniaki, wymieszaj chwilę i od razu wlej z powrotem masę jajeczno-ziemniaczaną na patelnię. Podsmaż, aż spód się zetnie, czyli ok. 8-10 minut. Następnie przewróć omlet za pomocą dużego talerza i podsmaż drugą stronę kilka minut.
W międzyczasie przygotuj aioli – w misce ubij żółtko z musztardą i cały czas ubijając, wlej oliwę z oliwek cienkim strumieniem, aż uzyskasz majonez. Do majonezu dodaj wyciśnięty czosnek i szczyptę wędzonej papryki.
Grilluj zieloną paprykę bezpośrednio nad gazem.
Serwuj omlet z papryką i z aioli.
Ubij jajka w misce, dopraw solą. Do miski z jajkami dodaj usmażone ziemniaki, wymieszaj chwilę i od razu wlej z powrotem masę jajeczno-ziemniaczaną na patelnię. Podsmaż, aż spód się zetnie, czyli ok. 8-10 minut. Następnie przewróć omlet za pomocą dużego talerza i podsmaż drugą stronę kilka minut.
W międzyczasie przygotuj aioli – w misce ubij żółtko z musztardą i cały czas ubijając, wlej oliwę z oliwek cienkim strumieniem, aż uzyskasz majonez. Do majonezu dodaj wyciśnięty czosnek i szczyptę wędzonej papryki.
Grilluj zieloną paprykę bezpośrednio nad gazem.
Serwuj omlet z papryką i z aioli.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zapiekanki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W