Escalivada

Escalivada
Oceń przepis:
42 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia hiszpańska (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zapiekanki
Kuchnia świata:
Kuchnia hiszpańska

Składniki:

  • 2 papryki żółte
  • 2 papryki czerwone
  • 2 duże cebule
  • 2 bakłażany
  • 2 główki czosnku + 2 ząbki
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • kilka filecików anchois
  • chlust octu z białego wina
Do podania:
  • kilka pajd wiejskiego pieczywa, zgrillowanego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wycinamy gniazda nasienne w paprykach i wraz z pozostałymi warzywami (poza czosnkiem) układamy w dużym naczyniu żaroodpornym. Wszystko porządnie podlewamy oliwą tak, by każde z warzyw było dobrze nią polane. Doprawiamy solą i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na min. 1h. Papryki mają się lekko zwęglić, a bakłażan powinien być zupełnie miękki.

Czosnek skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i owijamy w folię aluminiową. Dorzucamy do pieca. W tym czasie kroimy drobniej anchois i 2 ząbki czosnku. Po upieczeniu obieramy warzywa ze skórki i każde kroimy w podłużne paski. Układamy na półmisku, zalewamy płynem spod pieczenia. Doprawiamy solą, pieprzem i na wierzchu rozsypujemy anchois i czosnek. Lekko skrapiamy octem i serwujemy, najlepiej z dużymi grzankami z wiejskiego pieczywa.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA