Escalivada
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia hiszpańska (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zapiekanki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia hiszpańska
Składniki:
- 2 papryki żółte
- 2 papryki czerwone
- 2 duże cebule
- 2 bakłażany
- 2 główki czosnku + 2 ząbki
- oliwa
- sól
- pieprz
- kilka filecików anchois
- chlust octu z białego wina
Do podania:
- kilka pajd wiejskiego pieczywa, zgrillowanego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wycinamy gniazda nasienne w paprykach i wraz z pozostałymi warzywami (poza czosnkiem) układamy w dużym naczyniu żaroodpornym. Wszystko porządnie podlewamy oliwą tak, by każde z warzyw było dobrze nią polane. Doprawiamy solą i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na min. 1h. Papryki mają się lekko zwęglić, a bakłażan powinien być zupełnie miękki.
Czosnek skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i owijamy w folię aluminiową. Dorzucamy do pieca. W tym czasie kroimy drobniej anchois i 2 ząbki czosnku. Po upieczeniu obieramy warzywa ze skórki i każde kroimy w podłużne paski. Układamy na półmisku, zalewamy płynem spod pieczenia. Doprawiamy solą, pieprzem i na wierzchu rozsypujemy anchois i czosnek. Lekko skrapiamy octem i serwujemy, najlepiej z dużymi grzankami z wiejskiego pieczywa.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź