Jambalaya
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia amerykańska (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zapiekanki, Dania z kurczaka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
Składniki:
- 2 udka kurczaka
- ½ szklanki mąki
- 2 łodyżki selera naciowego
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 8 ząbków czosnku
- 1 płaska łyżeczka pieprzu cayenne
- ok. 500-550ml bulionu drobiowego
- 300 g chorizo
- 1 szklanki ryżu długoziarnistego
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki soli
- świeżo zmielony pieprz
- olej
- szczypiorek do podania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Udka kurczaka przekrawamy na dwie części, przecinając w stawie, przyprawiamy z dwóch stron solą i pieprzem.
Rozgrzewamy 2 łyżki oleju w szerokim garnku, najlepiej takim z pokrywką, nadającym się do wstawienia później do pieca, i przesmażamy na nim kurczaka. Jak już będzie ładnie wysmażony z obu stron, ściągamy go na talerz i przesmażamy chorizo i przekładamy na talerz.
Paprykę, seler naciowy i cebulę kroimy w kostkę, do garnka, w którym smażyło się chorizo, wlewamy pozostałą część oleju i jak się dobrze rozgrzeje wsypujemy mąkę. Cały czas mieszając robimy z niej zasmażkę.
Jak już będzie złociście brązowa, dorzucamy koncentrat pomidorowy, paprykę, cebulę i seler. Po chwili dodajemy poszatkowany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, wędzoną paprykę i pieprz cayenne. Chwilę podsmażamy, następnie dolewamy bulion i mieszamy całość do połączenia. Doprawiamy solą, pieprzem i na średnim ogniu gotujemy całość ok. godzinę.
Następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę, dosypujemy ryż oraz podsmażonego wcześniej kurczaka.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, przykrywamy garnek pokrywką i wstawiamy do pieca na ok. 30 minut, aż kurczak dojdzie w środku. Wyciągamy naczynie z pieca, dodajemy masło i szczypiorek, mieszamy i serwujemy.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź