Zapiekanka makaronowa z serem Lazur

Zapiekanka makaronowa z serem Lazur
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Gieno Mientkiewicz

Seria kulinarna:
Przez dziurkę od sera 3 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Zapiekanki

Składniki:

  • 30 dag makaronu świderki
  • 2 jaja
  • 20 dag sera Lazur
  • 4 ugotowane marchewki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml mleka
  • sól
  • odrobina mąki ziemniaczanej
  • masło i bułka tarta do wysypania formy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente. Marchewki kroimy w cienkie skośne plasterki. Ser przygotowujemy w płatkach. Z masła i mąki robimy jasną zasmażkę, rozprowadzamy mlekiem, tworząc beszamel, gorącym hartujemy żółtka i wszystko łączymy.
Z białek ubijamy sztywną pianę z odrobiną mąki ziemniaczanej, łączymy z makaronem. Połowę makaronu rozkładamy w formie wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Rozkładamy warstwę sera, kładziemy drugą warstwę makaronu, a na nią warstwę marchewek. Całość zalewamy beszamelem. Zapiekamy w 180 stopniach przez 25 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA