Zapiekanka makaronowa z serem Lazur
Oceń przepis:
Przygotował:
Gieno Mientkiewicz
- Seria kulinarna:
- Przez dziurkę od sera 3 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Zapiekanki
Składniki:
- 30 dag makaronu świderki
- 2 jaja
- 20 dag sera Lazur
- 4 ugotowane marchewki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 100 ml mleka
- sól
- odrobina mąki ziemniaczanej
- masło i bułka tarta do wysypania formy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente. Marchewki kroimy w cienkie skośne plasterki. Ser przygotowujemy w płatkach. Z masła i mąki robimy jasną zasmażkę, rozprowadzamy mlekiem, tworząc beszamel, gorącym hartujemy żółtka i wszystko łączymy.
Z białek ubijamy sztywną pianę z odrobiną mąki ziemniaczanej, łączymy z makaronem. Połowę makaronu rozkładamy w formie wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Rozkładamy warstwę sera, kładziemy drugą warstwę makaronu, a na nią warstwę marchewek. Całość zalewamy beszamelem. Zapiekamy w 180 stopniach przez 25 minut.
Z białek ubijamy sztywną pianę z odrobiną mąki ziemniaczanej, łączymy z makaronem. Połowę makaronu rozkładamy w formie wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Rozkładamy warstwę sera, kładziemy drugą warstwę makaronu, a na nią warstwę marchewek. Całość zalewamy beszamelem. Zapiekamy w 180 stopniach przez 25 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zapiekanki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W