Warzywny pilaw z patisonem
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 14)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
Składniki:
- 2 średnie patisony
- 2 cebule
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 garść drobnych rodzynek (np. koryntek)
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka kaszy pęczak
- 2 szklanki wody
- szczypta cukru
Do podania:
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Paprykę kroimy w paski, patisony o ile mają cienką, miękką skórkę, kroimy w mniejsze kawałki, ew. obieramy ze skórki.
Cebulę kroimy w piórka, a czosnek w plasterki.
W szerokim i wysokim rondlu rozgrzewamy masło z oliwą, dodajemy cebule, przyprawiamy cukrem i solą i smażymy. Dodajemy czosnek i przyprawy, czyli ziele angielskie, cynamon, kolendrę i koncentrat pomidorowy.
Przesmażamy i dodajemy patisony, rodzynki i paprykę.
Smażymy razem jakieś 5 minut ciągle mieszając. Następnie dosypujemy kaszę, zalewamy wodą, zagotowujemy. Całość przykrywamy, zmniejszamy gaz i gotujemy ok. 20 minut.
W razie potrzeby dolewamy wodę i doprawiamy do smaku.
Cebulę kroimy w piórka, a czosnek w plasterki.
W szerokim i wysokim rondlu rozgrzewamy masło z oliwą, dodajemy cebule, przyprawiamy cukrem i solą i smażymy. Dodajemy czosnek i przyprawy, czyli ziele angielskie, cynamon, kolendrę i koncentrat pomidorowy.
Przesmażamy i dodajemy patisony, rodzynki i paprykę.
Smażymy razem jakieś 5 minut ciągle mieszając. Następnie dosypujemy kaszę, zalewamy wodą, zagotowujemy. Całość przykrywamy, zmniejszamy gaz i gotujemy ok. 20 minut.
W razie potrzeby dolewamy wodę i doprawiamy do smaku.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W