Marchewka z groszkiem
Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni (odc.22)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 4 marchewki
- pęczek drobnego szczypiorku
- 1 mała cebula pokrojona w kostkę
- szklanka mrożonego groszku
- 1/3 kostki masła
- kilka łyżek rosołu lub wody
- sól
- pieprz
- cukier
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Marchewki lekko obgotować w osolonej wodzie, pokroić w równe słupki trochę większe od zapałek. Podzielić na małe pęczki i każdy pęczek związać sznurkiem ze zblanszowanego szczypiorku. Cebulę dobrze zeszklić na maśle, dodać groszek, wymieszać. Po chwili dolać rosół lub wodę. Gotować, aż groszek zmięknie, ale nie za długo, bo straci żywy kolor. Jeżeli płyn z gotowania nie odparował, odlać go i zachować. Groszek zmiksować, jeżeli puree jest bardzo gęste rozrzedzić płynem z gotowania. Na rozgrzanym maśle zrumienić pęczki marchewki, posypać cukrem, by się lekko skarmelizowały na porcjach.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W