Zupa z chleba i fasoli
Oceń przepis:
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Kucharskiego pomysł na kuchnię (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
- Ilość osób:
- 7
Składniki:
- 200 g wędzonego boczku
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- oliwa
- 3 łyżki masła
- 3 marchewki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 400 g zielonej mrożonej fasolki
- 4–5 liści jarmużu
- 3 litry wywaru warzywnego lub wody
- 1 puszka białej fasoli
- 2-3 pajdy dobrego wiejskiego chleba (pozostałości z dnia poprzedniego)
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć w dużym garnku. Cebulę i czosnek posiekać i dodać do boczku. Dolać 2-3 łyżki oliwy z oliwek i dodać 2 łyżki masła.
Dodać pokrojone w plasterki marchewki i dalej wszystko podsmażać. Dodać obie papryki w proszku i chwilę podsmażyć.
Następnie dodać pokrojony jarmuż i zieloną fasolkę. Zalać wywarem warzywnym lub wodą i gotować, aż warzywa będą miękkie. Dodać fasolę z puszki i pokrojony w kostkę chleb. Gotować jeszcze 20 minut, aż chleb się rozleci i zagęści zupę.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W