Zupa z chleba i fasoli

Zupa z chleba i fasoli
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Kucharskiego pomysł na kuchnię (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia polska
Ilość osób:
7

Składniki:

  • 200 g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 3 łyżki masła
  • 3 marchewki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 400 g zielonej mrożonej fasolki
  • 4–5 liści jarmużu
  • 3 litry wywaru warzywnego lub wody
  • 1 puszka białej fasoli
  • 2-3 pajdy dobrego wiejskiego chleba (pozostałości z dnia poprzedniego)
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć w dużym garnku. Cebulę i czosnek posiekać i dodać do boczku. Dolać 2-3 łyżki oliwy z oliwek i dodać 2 łyżki masła.

Dodać pokrojone w plasterki marchewki i dalej wszystko podsmażać. Dodać obie papryki w proszku i chwilę podsmażyć.

Następnie dodać pokrojony jarmuż i zieloną fasolkę. Zalać wywarem warzywnym lub wodą i gotować, aż warzywa będą miękkie. Dodać fasolę z puszki i pokrojony w kostkę chleb. Gotować jeszcze 20 minut, aż chleb się rozleci i zagęści zupę.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA