Sum pod sosem z kiszonych ogórków i koperku

Sum pod sosem z kiszonych ogórków
Oceń przepis:
36 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Adam Chrząstowski

Seria kulinarna:
Adam po pracy 3 (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 700 g filetu z suma
  • 150 g kiszonych ogórków
  • 75 ml kwasu ogórkowego
  • 1 żółtko
  • ½ kostki masła
  • 1 mała szalotka
  • 1 pęczek koperku
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • ziemniaki puree

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Posiekaj drobno szalotkę i zeszklij ją w rondelku, na małej ilości oleju. Zalej kwasem ogórkowym, dodaj pieprz i odparuj aż pozostanie na dnie kilka łyżek płynu. Odstaw i gdy lekko przestygnie, dodaj żółtko. Ubijaj żółtko w płynie trzymając rondelek na skraju płyty lub nad lustrem wrzącej wody, aż powstanie prawie sztywna piana. Rozpuść masło, ale nie podgrzewaj go zbytnio i cienką strużką ciągle mieszając wkręć do piany. Suma podziel na porcje i usmaż. Ogórka kiszonego obierz i pokrój w julienne. Koperek posiekaj. Ogórka i koperek wymieszaj z maślanym sosem. Na gorącym puree ziemniaczanym ułóż porcję suma, a na to nałóż dużą łyżkę sosu, tak, by oblał całą rybę.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA