Ryba po balijsku

Ryba po balijsku
Oceń przepis:
39 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 51)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia indonezyjska
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 2 pokrojone szalotki
  • 2 pokrojone ząbki czosnku
  • 1 pokrojone chili
  • 1 łyżeczka białego pieprzu
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 2-centymetrowy, starty kawałek galangalu
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 łyżka mielonej albo startej kurkumy
  • 1 łyżka makadamii
  • 1 pokrojony pomidor
  • 150 g fileta z płaskonia, koryfeny albo makreli
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 8 liści laurowych
  • liście bananowca
Salsa:
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 1 łyżka soku z limetki
  • 1 łyżeczka octu kokosowego
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego
  • 1 pokrojone chili
  • pół filiżanki natki kolendry
  • 2 mango

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rybę podzielić na kawałki.
W moździerzu utrzeć szalotki, czosnek, chili, pieprz, kolendrę, galangal, imbir, kurkumę i makadamie. Do powstałej pasty włożyć rybę, pomidor i olej. Wymieszać.
Liście bananowca pociąć na 15-centymetrowe kawałki. Na każdym położyć liść laurowy, a na nim kilka kawałków ryby. Zawinąć i spiąć wykałaczką. Zgrillować albo ugotować na parze.
Mango ze skórką pokroić na kawałki i zgrillować albo podsmażyć. Odstawić do ostygnięcia, obrać i pokroić. Wymieszać z pozostałymi składnikami salsy.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA