Ryba po balijsku
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 51)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indonezyjska
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 2 pokrojone szalotki
- 2 pokrojone ząbki czosnku
- 1 pokrojone chili
- 1 łyżeczka białego pieprzu
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 2-centymetrowy, starty kawałek galangalu
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 łyżka mielonej albo startej kurkumy
- 1 łyżka makadamii
- 1 pokrojony pomidor
- 150 g fileta z płaskonia, koryfeny albo makreli
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 8 liści laurowych
- liście bananowca
Salsa:
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 1 łyżka soku z limetki
- 1 łyżeczka octu kokosowego
- 1 łyżeczka cukru kokosowego
- 1 pokrojone chili
- pół filiżanki natki kolendry
- 2 mango
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rybę podzielić na kawałki.
W moździerzu utrzeć szalotki, czosnek, chili, pieprz, kolendrę, galangal, imbir, kurkumę i makadamie. Do powstałej pasty włożyć rybę, pomidor i olej. Wymieszać.
Liście bananowca pociąć na 15-centymetrowe kawałki. Na każdym położyć liść laurowy, a na nim kilka kawałków ryby. Zawinąć i spiąć wykałaczką. Zgrillować albo ugotować na parze.
Mango ze skórką pokroić na kawałki i zgrillować albo podsmażyć. Odstawić do ostygnięcia, obrać i pokroić. Wymieszać z pozostałymi składnikami salsy.
W moździerzu utrzeć szalotki, czosnek, chili, pieprz, kolendrę, galangal, imbir, kurkumę i makadamie. Do powstałej pasty włożyć rybę, pomidor i olej. Wymieszać.
Liście bananowca pociąć na 15-centymetrowe kawałki. Na każdym położyć liść laurowy, a na nim kilka kawałków ryby. Zawinąć i spiąć wykałaczką. Zgrillować albo ugotować na parze.
Mango ze skórką pokroić na kawałki i zgrillować albo podsmażyć. Odstawić do ostygnięcia, obrać i pokroić. Wymieszać z pozostałymi składnikami salsy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W