Ryż w liściach lotosu

Ryż w liściach lotosu
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 8)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia wietnamska

Składniki:

  • 3 szklanki gotowanego ryżu jaśminowego
  • zimnego (najlepiej ugotować go dzień wcześniej i zostawić w lodówce)
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 12 nasion lotosu
  • ugotowanych
  • pozbawionych pestek
  • 5 grzybów shitake (namoczonych
  • obgotowanych
  • pokrojonych na kawałki)
  • 100 g zielonego groszku
  • 100 g marchewki
  • pokrojonej w kostkę
  • 2 niewielkie świeże liście lotosu
  • 1 kwiat lotosu
  • do dekoracji
  • sos sojowy i pokrojone chili

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wok wstawić na duży ogień, wlać łyżkę oleju, smażyć, mieszając, warzywa i grzyby przez 2 minuty. Zdjąć, odstawić. Wlać pozostały olej, smażyć ryż, mieszając, przez 3 minuty, zdjąć, odłożyć.
Liście lotosu włożyć na chwilę do wrzątku, żeby zmiękły. Do dużej miski włożyć najpierw większy liść lotosu, spodnią (bardziej szorstką) stroną w dół, a następnie w ten sam sposób ułożyć drugi liść. Na spodzie ułożyć smażone warzywa i grzyby, na to nałożyć ryż. Zawinąć ciasno brzegi liści.
Ryż z warzywami w liściach lotosu przenieść ostrożnie do parownika, gotować na parze przez 5 minut. Wyjąć z parownika, ułożyć na półmisku spodem do góry. Ostrym nożem delikatnie zrobić dwa długie nacięcia na zewnętrznym liściu, poczynając od brzegów, tak, by powstało nacięcie na krzyż, a następnie delikatnie rozchylić brzegi liścia. Powtórzyć tę czynność z wewnętrznym liściem, tym razem prowadząc nacięcia od środka. W efekcie powinno powstać osiem nacięć, pozwalających na rozchylenie liści, by wyeksponować ryż. Udekorować płatkami lotosu, podawać z sosem sojowym z chili.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA