Ryż w liściach lotosu
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 8)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia wietnamska
Składniki:
- 3 szklanki gotowanego ryżu jaśminowego
- zimnego (najlepiej ugotować go dzień wcześniej i zostawić w lodówce)
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 12 nasion lotosu
- ugotowanych
- pozbawionych pestek
- 5 grzybów shitake (namoczonych
- obgotowanych
- pokrojonych na kawałki)
- 100 g zielonego groszku
- 100 g marchewki
- pokrojonej w kostkę
- 2 niewielkie świeże liście lotosu
- 1 kwiat lotosu
- do dekoracji
- sos sojowy i pokrojone chili
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wok wstawić na duży ogień, wlać łyżkę oleju, smażyć, mieszając, warzywa i grzyby przez 2 minuty. Zdjąć, odstawić. Wlać pozostały olej, smażyć ryż, mieszając, przez 3 minuty, zdjąć, odłożyć.
Liście lotosu włożyć na chwilę do wrzątku, żeby zmiękły. Do dużej miski włożyć najpierw większy liść lotosu, spodnią (bardziej szorstką) stroną w dół, a następnie w ten sam sposób ułożyć drugi liść. Na spodzie ułożyć smażone warzywa i grzyby, na to nałożyć ryż. Zawinąć ciasno brzegi liści.
Ryż z warzywami w liściach lotosu przenieść ostrożnie do parownika, gotować na parze przez 5 minut. Wyjąć z parownika, ułożyć na półmisku spodem do góry. Ostrym nożem delikatnie zrobić dwa długie nacięcia na zewnętrznym liściu, poczynając od brzegów, tak, by powstało nacięcie na krzyż, a następnie delikatnie rozchylić brzegi liścia. Powtórzyć tę czynność z wewnętrznym liściem, tym razem prowadząc nacięcia od środka. W efekcie powinno powstać osiem nacięć, pozwalających na rozchylenie liści, by wyeksponować ryż. Udekorować płatkami lotosu, podawać z sosem sojowym z chili.
Liście lotosu włożyć na chwilę do wrzątku, żeby zmiękły. Do dużej miski włożyć najpierw większy liść lotosu, spodnią (bardziej szorstką) stroną w dół, a następnie w ten sam sposób ułożyć drugi liść. Na spodzie ułożyć smażone warzywa i grzyby, na to nałożyć ryż. Zawinąć ciasno brzegi liści.
Ryż z warzywami w liściach lotosu przenieść ostrożnie do parownika, gotować na parze przez 5 minut. Wyjąć z parownika, ułożyć na półmisku spodem do góry. Ostrym nożem delikatnie zrobić dwa długie nacięcia na zewnętrznym liściu, poczynając od brzegów, tak, by powstało nacięcie na krzyż, a następnie delikatnie rozchylić brzegi liścia. Powtórzyć tę czynność z wewnętrznym liściem, tym razem prowadząc nacięcia od środka. W efekcie powinno powstać osiem nacięć, pozwalających na rozchylenie liści, by wyeksponować ryż. Udekorować płatkami lotosu, podawać z sosem sojowym z chili.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W