Stir fry z kolczocha i wołowiny
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia wietnamska
Składniki:
- 200 g chudej wołowiny
- pokrojonej w cienkie plastry
- 2 kolczochy
- obrane
- pokrojone w cienkie słupki
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 4 dymki
- pokrojone na kawałki o długości 5 cm
- 1 łyżka drobno posiekanego czosnku
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka wody
- ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 3 gałązki kolendry
- do dekoracji
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W misce wymieszać ½ łyżki cukru, pieprz i jedną łyżkę sosu rybnego. Włożyć wołowinę, marynować przez 10 minut. Wlać olej na rozgrzaną patelnię, podsmażyć czosnek, żeby puścił aromat. Włożyć wołowinę, smażyć, mieszając przez minutę, następnie zdjąć z patelni i odłożyć. Mięso powinno być obsmażone z zewnątrz, lekko krwiste w środku. Na patelnię włożyć kolczocha, dodać pozostały sos rybny, cukier i łyżkę wody. Chwilę smażyć, mieszając, następnie dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez 5 minut. Zdjąć pokrywkę, dodać dymkę, usmażoną wołowinę, smażyć, potrząsając patelnią, przez minutę. Wyłożyć na półmisek, udekorować gałązkami kolendry, podawać z sosem sojowym z chili.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W