Stek z bizona z konfiturą cykoriową
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- stek z bizona
- łyżeczka masła
Marynata:
- główka upieczonego czosnku
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 8 łyżki oleju
- 15 ml wódki jałowcówki
- 4 ziarna jałowca
- Konfitura z cykorii:
- 2 cykorie
- 5 łyżek miód
- 3 łyżki masła
- sól
- skórka z limonk
Pikantny majonez:
- ½ szklanki majonezu
- łyżka tabasco
- 15 ml soku z limonki
- łyżka posiekanej natki pietruszki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotuj marynatę. W misce połącz wszystkie składniki.
Stek oprósz solą i pieprzem i włóż do marynaty na co najmniej godzinę. Zamarynowany stek obsmaż na mocno rozgrzanej grillowej patelni z obu stron.
Następnie na wierzch mięsa nałóż łyżeczkę masła. Patelnie przykryj folią i wstaw do rozgrzanego piekarnika z ustawioną funkcją grzania z dołu i góry. Stek piecz w 200 stopniach przez ok. 4 minuty z każdej strony. Po wyjęciu odstaw stek na chwilę, żeby odpoczął.
Idealnym dodatkiem do steku będzie konfitura z cykorii i pikantny majonez.
Przygotuj konfiturę. Pokrój cykorie na kawałki i podsmaż na maśle. Dolej miód, dodaj skórkę z limonki. Dopraw solą. Mieszaj do momentu, aż cykoria się rozpadnie.
W misce połącz wszystkie składniki pikantnego majonezu. Stek podawaj z pikanym majonezem i konfiturą. Smacznego!
Stek oprósz solą i pieprzem i włóż do marynaty na co najmniej godzinę. Zamarynowany stek obsmaż na mocno rozgrzanej grillowej patelni z obu stron.
Następnie na wierzch mięsa nałóż łyżeczkę masła. Patelnie przykryj folią i wstaw do rozgrzanego piekarnika z ustawioną funkcją grzania z dołu i góry. Stek piecz w 200 stopniach przez ok. 4 minuty z każdej strony. Po wyjęciu odstaw stek na chwilę, żeby odpoczął.
Idealnym dodatkiem do steku będzie konfitura z cykorii i pikantny majonez.
Przygotuj konfiturę. Pokrój cykorie na kawałki i podsmaż na maśle. Dolej miód, dodaj skórkę z limonki. Dopraw solą. Mieszaj do momentu, aż cykoria się rozpadnie.
W misce połącz wszystkie składniki pikantnego majonezu. Stek podawaj z pikanym majonezem i konfiturą. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W