Ananasy z cukrem trzcinowym, sokiem i liśćmi z limonki o aromacie trawy cytrynowej
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Spalony? (odc. 1)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia dietetyczna
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 1 szt. świeżego ananasa
- 200 g masła
- 100 g miodu
- 2 limonki
- cukier trzcinowy
- 6 liści limonki
- 1 szt. trawy cytrynowej
- 0,5 owocu granatu
- 1 banan
- 1 świeża figa
- krem balsamiczny o aromacie pomarańczy
- patyki na szaszłyki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Masło przełożyć do garnka, nastawić na palnik i delikatnie podgrzewać do momentu sklarowania – czyli oddzielenia tłuszczu i białek, a następnie odstawić na bok na 10 minut, tak by niepotrzebne białko osiadło na dnie. Tak przygotowane masło przecedzić przez drobne sito, ale bez osadu na dnie.
Limonkę wymasować, przekroić na połowę i wycisnąć z niej sok do miseczki. Ananasy obrać, pokroić w kostkę i nabić na patyki do szaszłyków, a następnie oprószyć z wszystkich stron cukrem trzcinowym.
Na patelnię dodać niewielką ilość klarowanego masła, miód, liście limonki oraz przekrojoną wzdłuż trawę cytrynową i podgrzewać do momentu delikatnej karmelizacji. Do całości dodać wcześniej przygotowanego ananasa, obtoczyć go z wszystkich stron na patelni, a następnie podlać sokiem z limonki. Całość dusić przez około 5 minut. Banana obrać i pokroić na 2 cm kawałki. Gotowego ananasa przełożyć na talerz. Obrać i wyciągnąć pestki owocu granatu. Na patelnię po ananasie dodać banana i pestki granatu, a następnie delikatnie podgrzać i udekorować talerz z ananasem. Do dekoracji użyć również liście limonki, trawę cytrynową oraz świeżą figę przekrojoną na ćwiartki.
Gotowy deser świetnie komponuje się z kremem balsamicznym.
Limonkę wymasować, przekroić na połowę i wycisnąć z niej sok do miseczki. Ananasy obrać, pokroić w kostkę i nabić na patyki do szaszłyków, a następnie oprószyć z wszystkich stron cukrem trzcinowym.
Na patelnię dodać niewielką ilość klarowanego masła, miód, liście limonki oraz przekrojoną wzdłuż trawę cytrynową i podgrzewać do momentu delikatnej karmelizacji. Do całości dodać wcześniej przygotowanego ananasa, obtoczyć go z wszystkich stron na patelni, a następnie podlać sokiem z limonki. Całość dusić przez około 5 minut. Banana obrać i pokroić na 2 cm kawałki. Gotowego ananasa przełożyć na talerz. Obrać i wyciągnąć pestki owocu granatu. Na patelnię po ananasie dodać banana i pestki granatu, a następnie delikatnie podgrzać i udekorować talerz z ananasem. Do dekoracji użyć również liście limonki, trawę cytrynową oraz świeżą figę przekrojoną na ćwiartki.
Gotowy deser świetnie komponuje się z kremem balsamicznym.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia dietetyczna
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W