Sałatka z pieczonym indykiem i świeżym szpinakiem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Dietosfera (odc.3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Sałatki, sałaty i surówki, Dania dietetyczne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- indyk pieczony dwa plastry po 60g
- sałata ciemna karbowana 3 liście
- świeży szpinak 50g
- jasna cykoria 3 liście
- świeża pieczarka 2 szt.
- buraczki marynowane 3-4 szt.
- oliwa z oliwek 2 łyżki stołowe
- musztarda dijon 1 łyżeczka
- ocet balsamiczny 1 łyżka
- sól
- pieprz
- cukier do smaku
- jajko 1 szt.
- trochę octu do gotowania jajka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do indyka dodać sól, pieprz, oliwę z oliwek i upiec. Buraczki pokroić na pół, pieczarki w cienkie plastry i wymieszać wszystko z sałatą i szpinakiem. Z oliwy, octu i musztardy zrobić sos winegret, doprawić solą i cukrem. W wodzie z octem i solą ugotować jajko poszetowane. Na talerzu wyłożyć dekoracyjnie trzy liście cykorii, położyć plastry indyka i wymieszaną sałatę. Na wierzch kłaść jajko poszetowane, delikatnie nacinając, tuż przed podaniem, tak, aby żółtko delikatnie wypłynęło na sałatkę.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia międzynarodowa
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W