Ciepła sałatka z kurkami i serem łomnickim
Oceń przepis:
Przygotował:
Gieno Mientkiewicz
- Seria kulinarna:
- Przez dziurkę od sera (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
Składniki:
- 30 dag kurek
- 5 dag młodej kapusty
- ½ pęczka zielonej pietruszki
- 1 marchewka
- 1 cytryna
- 3 ząbki czosnku
- ½ czerwonej papryki
- 20 dag dojrzałego sera łomnickiego
- oliwa
- sól, pieprz w młynku
- gałązki kopru do ozdoby
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kurki oczyścić szczoteczką, warzywa umyć i obrać. Czosnek posiekać w cienkie plasterki, tak samo marchewkę. Kapustę, paprykę pokroić w długie paski. Na suchej patelni obsmażyć cytrynę w ćwiartkach, aż do zrumienienia, odłożyć, rozgrzać 2 łyżki oliwy i teraz obsmażyć kurki, dodając pod koniec obsmażania czosnek, potem poddusić całość we własnym sosie, doprawić solą. Na koniec wrzucić posiekaną pietruszkę. Zdjąć z patelni. Na patelnię znowu dodać 2 łyżki oliwy i obsmażyć marchew dodając paprykę, a potem kapustę. Wszystko ma być półtwarde i chrupiące. Dodać kurki, zmieszać, obsypać serem pokrojonym w spore kostki 2 x 2 cm, tak aby się lekko ogrzały i zdjąć na talerze, położyć na tym gałązki kopru i po ćwiartce cytryny. Polać odrobiną oliwy, oprószyć świeżo mielonym pieprzem i grubą solą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W