Ciepła sałatka z kurkami i serem łomnickim

Ciepła sałatka z kurkami i serem łomnickim
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Gieno Mientkiewicz

Seria kulinarna:
Przez dziurkę od sera (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki

Składniki:

  • 30 dag kurek
  • 5 dag młodej kapusty
  • ½ pęczka zielonej pietruszki
  • 1 marchewka
  • 1 cytryna
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ czerwonej papryki
  • 20 dag dojrzałego sera łomnickiego
  • oliwa
  • sól, pieprz w młynku
  • gałązki kopru do ozdoby

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kurki oczyścić szczoteczką, warzywa umyć i obrać. Czosnek posiekać w cienkie plasterki, tak samo marchewkę. Kapustę, paprykę pokroić w długie paski. Na suchej patelni obsmażyć cytrynę w ćwiartkach, aż do zrumienienia, odłożyć, rozgrzać 2 łyżki oliwy i teraz obsmażyć kurki, dodając pod koniec obsmażania czosnek, potem poddusić całość we własnym sosie, doprawić solą. Na koniec wrzucić posiekaną pietruszkę. Zdjąć z patelni. Na patelnię znowu dodać 2 łyżki oliwy i obsmażyć marchew dodając paprykę, a potem kapustę. Wszystko ma być półtwarde i chrupiące. Dodać kurki, zmieszać, obsypać serem pokrojonym w spore kostki 2 x 2 cm, tak aby się lekko ogrzały i zdjąć na talerze, położyć na tym gałązki kopru i po ćwiartce cytryny. Polać odrobiną oliwy, oprószyć świeżo mielonym pieprzem i grubą solą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA