Galaretka jogurtowo-cynamonowa
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Dietosfera (odc.9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery, Dania dietetyczne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 120 g jogurtu (mały jogurt)
- cynamon
- 1 płatek żelatyny
- 100 g truskawek
- 2 łyżeczki miodu
- 1 pomarańcza
- 1 jabłko
- 1 płatek ciasta filo
- 1 roztrzepane jajko
- 20 g posiekanych orzechów (mix)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wymieszać w miseczce jogurt, doprawić miodem i cynamonem. Dodać namoczoną wcześniej i następnie rozpuszczoną żelatynę. Przełożyć masę do foremki i odstawić do lodówki na godzinę. Na patelnię wrzucić truskawki, zostawić jedną do dekoracji. Dodać resztę miodu i gotować chwilę aż powstanie sos. Pokroić płatki ciasta filo w dowolne kształty, posmarować jajkiem i posypać orzechami. Piec w 180 stopniach aż ciasto zrobi się rumiane i chrupiące, ok. 5 minut. Na upieczone ciasto położyć galaretkę, polać ciepłym sosem truskawkowym. Udekorować filetami pomarańczy, świeżym jabłkiem, truskawkami i orzechowymi płatkami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia dietetyczna
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W