Tarta z serem, bekonem i porem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 41)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 3 jajka
- 250 ml śmietany
- pół pora
- 250 g pokrojonego wędzonego bekonu
- 1 posiekany ząbek czosnku
- pół filiżanki posiekanej natki pietruszki
- ćwierć posiekanego pęczka tymianku
- 2 łyżki masła
- oliwa
- 50 g startego parmezanu
- 50 g startego grujera
- 1 posiekana dymka
- pieprz
Ciasto:
- 250 g maki pszennej
- szczypta soli
- 150 g posiekanego masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 20 ml wody
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mąkę, sól i masło rozdrobnić w robocie kuchennym. Dodać lekko roztrzepane jajka. Powoli dolewając wody miksować, aż powstanie ciasto. Kiedy zacznie tworzyć kulę wyjąć je z misy robota i zagnieść ręcznie. Podzielić na 2 części, owinąć folią i schłodzić przez godzinę. Rozwałkować i wyłożyć formę do tarty. Przed pieczeniem ponownie chłodzić przez godzinę. Piec z obciążeniem przez 12 minut w temperaturze 180°C.
Na stopionym maśle podsmażyć czosnek, boczek, por i pietruszkę.
Jajka rozmieszać ze śmietaną.
Przełożyć zawartość patelni na upieczony spód tarty. Zalać mieszanką jajeczno-śmietanową, posypać serem, przyprawić pieprzem i piec 15-20 minut w temperaturze 180°C, aż wierzch się zetnie.
Na stopionym maśle podsmażyć czosnek, boczek, por i pietruszkę.
Jajka rozmieszać ze śmietaną.
Przełożyć zawartość patelni na upieczony spód tarty. Zalać mieszanką jajeczno-śmietanową, posypać serem, przyprawić pieprzem i piec 15-20 minut w temperaturze 180°C, aż wierzch się zetnie.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta i ciasteczka
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W