Zielona lasagne z bobem i beszamelem
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 3 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
Składniki:
- 1 op. makaronu lasagne ze szpinakiem, zielonego
- 1 kg bobu
- 2 ząbki czosnku
- ½ pęczka koperku
- ½ pęczka naci pietruszki
- kilka gałązek mięty
- 200 g dobrej salami
- 16 pomidorków koktajlowych
- 1 op. sera typu feta
- Beszamel:
- 500 ml mleka
- ok. 6 łyżek mąki
- 6 łyżek masła
- 3 gałązki naci pietruszki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- listek laurowy
- ok. 80 g startego, żółtego sera
- gałka muszkatołowa
- sól,
- pieprz
- masło
- bułka tarta
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Bób gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem 2 ząbków czosnku i 3 łodyżek mięty. Jak będzie al dente, odcedzamy go i obieramy. Pomidorki kroimy na pół, fetę w mniejsze kawałki, salami w paski, a zioła, czyli nać pietruszki, koper i kilka gałązek mięty szatkujemy bardzo drobno razem. Przygotowujemy sos. Mleko wraz z cebulą, listkiem laurowym, gałązkami pietruszki i ząbkiem czosnku solą, pieprzem i gałką muszkatołową podgrzewamy i odstawiamy. W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Chochlą stopniowo dodajemy do zasmażki mleko, ciągle mieszając. Gotujemy razem ok. 10 minut. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Na dnie układamy surowy makaron, na to część sosu beszamelowego. Obsypujemy częścią boczku, bobu, salami i pomidorków. Przyprawiamy ziołami i posypujemy startym serem. Układamy kolejne warstwy makaronu, sosu, dodatków jak wyżej. Ostatnia warstwa powinna składać się z makaronu polanego sosem, posypanego serem . Wstawiamy do pieca nagrzanego do 160 st. na ok. 40 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W