Zupa śledziowa z orzechami i jabłkiem na zimno
Oceń przepis:
Przygotował:
Kinga Paruzel
- Seria kulinarna:
- Z.U.P.A. 2 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy, Śledzie
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 5-6 filetów śledziowych lekko solonych
- 2 szklanki wody
- 400 g jogurtu naturalnego
- 3 łyżki octu
- 1 słoik selera w zalewie
- 2 łyżki cukru
- 1 cebula
- 2 jabłka
- 200 g orzechów włoskich
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- 1/3 łyżeczki gorczycy białej
- 1 bagietka
- 100 g masła
- 3 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Obierz cebulę i pokrój w piórka. Z lodówki wyjmij masło. Do garnka wlej wodę z octem, dodaj przyprawy, cukier i cebulę. Całość wymieszaj i zagotuj. W międzyczasie na patelni upraż orzechy włoskie i pokrój w paseczki śledzie, wcześniej namoczone w wodzie. Zagotowany wywar odstaw w chłodne miejsce. Umyj, obierz, pokrój w kostkę jabłka i dodaj do ryby. Uprażone orzechy posiekaj i połącz w misce z jabłkami i śledziami. Wrzuć seler odsączony z zalewy. Do miski ze wszystkimi składnikami wlej przez sito ostudzoną zalewę. Dodaj jogurt, który złagodzi smak i świeżo pokrojoną natkę pietruszki. Całość wymieszaj i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Przygotuj grzanki z masłem czosnkowym i natką pietruszki. Obierz i posiekaj drobno czosnek. Połącz z masłem i posiekaną natką. Posmaruj nim pokrojoną i podgrzaną na patelni bagietkę. Zupę podawaj z grzankami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Śledzie
Zupy
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W