Pulled pork z boczku

Pulled pork z boczku
Oceń przepis:
234 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Andrzej Andrzejczak

Seria kulinarna:
m jak mięso (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wieprzowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 2 kg boczku wieprzowego
Marynata:
  • 18 g soli
  • 4 g pieprzu młotkowanego
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 20 g cukru
  • 15 g papryki słodkiej
  • 4 g pieprzu cayenne
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 g rozmarynu suszonego
  • 100 ml oleju

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mięso oczyszczamy z ewentualnych części kostnych. Następnie mieszamy wszystkie przyprawy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Smarujemy dokładnie mięso mieszanką przypraw, dodajemy czosnek, lekko smarujemy olejem i pakujemy w folię aluminiową.
Zamarynowane mięso w folii odstawiamy na noc do lodówki. Trochę trzeba poczekać, ale warto.

Pieczemy w temperaturze 80 stopni z włączonym termoobiegiem przez około 10 godzin tak, żeby mięso rozpadało się w dłoniach. Tak przygotowany boczek możemy zjeść w kanapce, potraktować jako smarowidło albo dodać do makaronu.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA