Pulled pork z boczku
Oceń przepis:
Przygotował:
Andrzej Andrzejczak
- Seria kulinarna:
- m jak mięso (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wieprzowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 2 kg boczku wieprzowego
Marynata:
- 18 g soli
- 4 g pieprzu młotkowanego
- 3 gwiazdki anyżu
- 20 g cukru
- 15 g papryki słodkiej
- 4 g pieprzu cayenne
- 4 ząbki czosnku
- 3 g rozmarynu suszonego
- 100 ml oleju
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mięso oczyszczamy z ewentualnych części kostnych. Następnie mieszamy wszystkie przyprawy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Smarujemy dokładnie mięso mieszanką przypraw, dodajemy czosnek, lekko smarujemy olejem i pakujemy w folię aluminiową.
Zamarynowane mięso w folii odstawiamy na noc do lodówki. Trochę trzeba poczekać, ale warto.
Pieczemy w temperaturze 80 stopni z włączonym termoobiegiem przez około 10 godzin tak, żeby mięso rozpadało się w dłoniach. Tak przygotowany boczek możemy zjeść w kanapce, potraktować jako smarowidło albo dodać do makaronu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W