Sernik na zimno z zieloną herbatą

Sernik na zimno z zieloną herbatą
Oceń przepis:
76 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 4 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Serniki

Składniki:

  • Spód:
  • ok. 120 g pełnoziarnistych ciastek, najlepiej czekoladowych
  • 30 g miękkiego masła
Masa serowa:
Do dekoracji:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Żelatynę moczymy w wodzie do napęcznienia, śmietankę podgrzewamy i dosypujemy do niej herbatę, za pomocą blendera miksujemy, aż całość będzie gładka i bez grudek.

W gorącej śmietance rozpuszczamy żelatynę, można całość lekko podgrzać, ale nie można śmietanki zagotować. Odstawiamy masę do wystudzenia.

W tym czasie przygotowujemy spód do sernika, miksując miękkie masło z pokruszonymi ciasteczkami, najlepiej w malakserze.
Wykładamy piaskową masę na spód tortownicy, dociskając.
Ser wraz z sokiem i skórką z limonki i cukrem pudrem miksujemy na gładką masę, stopniowo dolewamy wystudzoną całkowicie śmietankę z żelatyną. Wylewamy masę na przygotowany spód z ciastek. Wyrównujemy masę i wstawiamy na noc do lodówki do stężenia. Następnie dekorujemy wg gustu

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA