Karmelowy tort royal
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Deker
- Seria kulinarna:
- Desery Dekera (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- Biszkopt migdałowy:
- 3 białka
- 50 g cukru kryształu
- 40 g cukru pudru
- 46 g mąki migdałowej
- 22 g mąki pszennej
Masa karmelowa:
- 60 g karmelowej czekolady
- 70 g pasty pralinowej lub masła orzechowego
- 45 g pokruszonych wafli
Mus:
- 150 g karmelowej czekolady
- 80 g śmietany 36 %
- 160 g śmietany 36 % do ubicia
Polewa karmelowa:
- 100 g czekolady karmelowa
- ⅔ szklanki śmietanki płynnej 30%
Do ozdoby:
- prażone płatki migdałowe
- karmelowe nitki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Znacznij od przygotowania biszkoptu migdałowego. W mikserze ubij białka z cukrem kryształem. W misce połącz cukier puder, mączkę migdałową, mąkę pszenną i przesiej. Następnie dosyp mieszankę do ubitych białek. Delikatnie wymieszaj.
Ciasto przełóż do wyłożonej pergaminem tortownicy. Piecz w temp. 170 stopni przez 20 minut.
Przygotuj masę karmelową. W kąpieli wodnej rozpuść posiekaną czekoladę i dodaj do niej pastę pralinową oraz pokruszone wafelki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Masę wyłóż na upieczony biszkopt i dokładnie rozsmaruj.
Przygotuj mus czekoladowo-karmelowy. Czekoladę karmelową rozpuść w kąpieli wodnej.
Następnie dodaj do niej ciepłą śmietanę i dokładnie wymieszaj.
W mikserze ubij śmietanę, ale do momentu, aż będzie jeszcze płynna. Następnie porcję podbitej śmietany dodaj do rozpuszczonej czekolady i wymieszaj. Wlej pozostałą podbitą śmietanę i wymieszaj dokładnie.
Krem wylej do tortownicy. Tort wstaw na godzinę do zamrażalki.
Przygotuj karmelowe nitki. W rondlu rozpuść cukier. Następnie przełóż rondel do miski z zimną wodą. Za pomocą łyżki na pergamin wylej karmel z odpowiedniej wysokości tak, żeby powstały nitki. Zostaw je do przestudzenia.
Przygotuj polewę. Śmietanę podgrzej i dodaj do niej kawałki czekolady. Mieszaj do momentu, aż czekolada się rozpuści. Ponownie wstaw polewę na ogień i doprowadź do wrzenia.
Tort wyciągnij z formy i przełóż na kratkę. Oblej go polewą karmelową. Boki obsyp prażonymi płatkami migdałowymi. Na wierzch ułóż nitki karmelowe.
Ciasto przełóż do wyłożonej pergaminem tortownicy. Piecz w temp. 170 stopni przez 20 minut.
Przygotuj masę karmelową. W kąpieli wodnej rozpuść posiekaną czekoladę i dodaj do niej pastę pralinową oraz pokruszone wafelki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Masę wyłóż na upieczony biszkopt i dokładnie rozsmaruj.
Przygotuj mus czekoladowo-karmelowy. Czekoladę karmelową rozpuść w kąpieli wodnej.
Następnie dodaj do niej ciepłą śmietanę i dokładnie wymieszaj.
W mikserze ubij śmietanę, ale do momentu, aż będzie jeszcze płynna. Następnie porcję podbitej śmietany dodaj do rozpuszczonej czekolady i wymieszaj. Wlej pozostałą podbitą śmietanę i wymieszaj dokładnie.
Krem wylej do tortownicy. Tort wstaw na godzinę do zamrażalki.
Przygotuj karmelowe nitki. W rondlu rozpuść cukier. Następnie przełóż rondel do miski z zimną wodą. Za pomocą łyżki na pergamin wylej karmel z odpowiedniej wysokości tak, żeby powstały nitki. Zostaw je do przestudzenia.
Przygotuj polewę. Śmietanę podgrzej i dodaj do niej kawałki czekolady. Mieszaj do momentu, aż czekolada się rozpuści. Ponownie wstaw polewę na ogień i doprowadź do wrzenia.
Tort wyciągnij z formy i przełóż na kratkę. Oblej go polewą karmelową. Boki obsyp prażonymi płatkami migdałowymi. Na wierzch ułóż nitki karmelowe.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W