Babka Savarin
Oceń przepis:
35 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Jan i Jakub Kuroniowie

Seria kulinarna:
Kuroniowie rozgryzają (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Babki i babeczki
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 100 g masła
  • 4 jaja
  • 7 łyżek cukru
  • 20 g drożdży
  • 125 ml mleka
  • 100 ml rumu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • tarta bułka do posypania formy
  • tłuszcz do wysmarowania formy
Syrop z wiśniami:
  • opakowanie mrożonych wiśni 500 g
  • 170 g cukru
  • 100 ml wody
  • 150 ml rumu
Dekoracja:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Łączymy ze sobą przesianą mąkę, cukier i 2 jaja. Drożdże rozcieramy z mlekiem i gdy „ruszą” dodajemy do mąki. Wbijamy pozostałe jajka, wyrabiamy. Pod koniec wlewamy roztopione i przestudzone masło i 100 ml rumu. Formę do babek smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą, przekładamy do niej ciasto. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C. Po upieczeniu pozostawiamy babkę w wyłączonym piekarniku na ok. 30 minut. Kroimy i dekorujemy bitą śmietaną.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA