Biszkoptowe czekoladowe naleśniki z owocami
Oceń przepis:
Przygotował:
Andrzej Polan
- Seria kulinarna:
- Czy na pewno umiesz gotować? 4 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 250 g mąki
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
- 250 ml mleka
- 150 ml wody gazowanej
- szczypta soli
- miód wielokwiatowy
- płatki owsiane
owoce jarzębiny
- czarne porzeczki
- jabłka
- miód
- cukier trzcinowy
- orzechy laskowe
- ziarna kawy
- kora cynamonowa
- tymianek cytrynowy
- sok z cytryny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Żółtka ucieramy z cukrem, łączymy z mlekiem i wodą gazowaną. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do masy jajeczno-mleczno-wodnej dodajemy partiami mąkę, następnie dodajemy przestudzoną czekoladę i wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy białka ubite na sztywną pianę z solą. Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni.
Obieramy i kroimy jabłka (najlepiej antonówki). Z cukru trzcinowego przygotowujemy karmel i na karmel wrzucamy jabłka i tymianek cytrynowy, kilka łyżek wody i soku cytrynowego. Dusimy jabłka, aż uzyskają formę musu.
Robimy kruszonkę owsianą. Ucieramy masło z cukrem, dodajemy płatki owsiane i trochę mąki. Przekładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzamy, aby uzyskać dość cienki płat. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni, po upieczeniu kruszymy,
3 łyżki miodu łączymy w garnuszku z owocami jarzębiny (nadają się do spożycia po przemrożeniu przez ok. 3 doby) i podgrzewamy na konfiturę.
W drugim garnuszku podgrzewamy miód, dodajemy całe ziarenka kawy, cynamon, orzechy laskowe i podgrzewamy. Odstawiamy, aby miód nabrał aromatu i smaku.
Naleśniki smarujemy musem jabłkowym, posypujemy kruszonką, owocami jarzębiny i porzeczki i polewamy kawowo-orzechowym miodem.
Obieramy i kroimy jabłka (najlepiej antonówki). Z cukru trzcinowego przygotowujemy karmel i na karmel wrzucamy jabłka i tymianek cytrynowy, kilka łyżek wody i soku cytrynowego. Dusimy jabłka, aż uzyskają formę musu.
Robimy kruszonkę owsianą. Ucieramy masło z cukrem, dodajemy płatki owsiane i trochę mąki. Przekładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzamy, aby uzyskać dość cienki płat. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni, po upieczeniu kruszymy,
3 łyżki miodu łączymy w garnuszku z owocami jarzębiny (nadają się do spożycia po przemrożeniu przez ok. 3 doby) i podgrzewamy na konfiturę.
W drugim garnuszku podgrzewamy miód, dodajemy całe ziarenka kawy, cynamon, orzechy laskowe i podgrzewamy. Odstawiamy, aby miód nabrał aromatu i smaku.
Naleśniki smarujemy musem jabłkowym, posypujemy kruszonką, owocami jarzębiny i porzeczki i polewamy kawowo-orzechowym miodem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W