Kanapka gigant z duszonymi żeberkami w rydzach z dodatkiem pikli

Kanapka gigant
Oceń przepis:
44 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie 4 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Żeberka

Składniki:

  • ciabatta
  • 1,5 kg wieprzowych żeberek
  • 150 g zblanszowanych rydzów
  • 150 g kiszonych rydzów
  • szklanka wody
  • sól
  • pieprz
  • Marynata:
  • łyżka ketchupu
  • łyżka jasnego sosu sojowego
  • łyżka ciemnego sosu sojowego
  • pół puszki pomidorów krojonych
  • sól
  • 4 ząbki czosnku
  • cebula
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 4 liście laurowe
  • Majonez:
  • 3 żółtka
  • 250 ml oliwy lub oleju
  • kilka listków tymianku
  • sok z połowy cytryny
  • ząbek czosnku
  • łyżka gorącej wody
  • sól
  • Dodatki:
  • 6 łagodnych pikli z ogórka
  • papryczka chili
  • 2 łyżki miodu lipowego
  • świeża kolendra

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W misce przygotuj marynatę. Żebra posól, popieprz i zamarynuj. Odstaw na 2 godziny. Zamarynowane mięso pokrój na mniejsze części i przełóż do szybkowaru. Dodaj pokrojone kiszone i zblanszowane rydze oraz dodatki z marynaty. Do garnka wlej wodę. Wstaw garnek na ogień i gotuj ok. 20 minut. Jeżeli nie masz szybkowaru, gotuj żebra do miękkości. Przygotuj domowy majonez. W misce utrzyj żółtka, sok z cytryny. Stopniowo w bardzo małych ilościach, cienkim strumieniem dodaj oliwę lub olej. Cały czas ucieraj. Na końcu dodaj odrobinę wrzątku, upieczony posiekany czosnek. Majonez dopraw solą i listkami tymianku.
Do osobnej miski dodaj papryczkę chili, miód, kolendrę i pikle z ogórka. Ugotowane mięso oddziel od kości i posiekaj razem z grzybami. Bułkę przekrój wzdłuż. Połowę posmaruj majonezem, nałóż mięso i pikle. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA