Kanapka gigant z duszonymi żeberkami w rydzach z dodatkiem pikli
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 4 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Żeberka
Składniki:
- ciabatta
- 1,5 kg wieprzowych żeberek
- 150 g zblanszowanych rydzów
- 150 g kiszonych rydzów
- szklanka wody
- sól
- pieprz
- Marynata:
- łyżka ketchupu
- łyżka jasnego sosu sojowego
- łyżka ciemnego sosu sojowego
- pół puszki pomidorów krojonych
- sól
- 4 ząbki czosnku
- cebula
- 2 gałązki rozmarynu
- 4 liście laurowe
- Majonez:
- 3 żółtka
- 250 ml oliwy lub oleju
- kilka listków tymianku
- sok z połowy cytryny
- ząbek czosnku
- łyżka gorącej wody
- sól
- Dodatki:
- 6 łagodnych pikli z ogórka
- papryczka chili
- 2 łyżki miodu lipowego
- świeża kolendra
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W misce przygotuj marynatę. Żebra posól, popieprz i zamarynuj. Odstaw na 2 godziny. Zamarynowane mięso pokrój na mniejsze części i przełóż do szybkowaru. Dodaj pokrojone kiszone i zblanszowane rydze oraz dodatki z marynaty. Do garnka wlej wodę. Wstaw garnek na ogień i gotuj ok. 20 minut. Jeżeli nie masz szybkowaru, gotuj żebra do miękkości. Przygotuj domowy majonez. W misce utrzyj żółtka, sok z cytryny. Stopniowo w bardzo małych ilościach, cienkim strumieniem dodaj oliwę lub olej. Cały czas ucieraj. Na końcu dodaj odrobinę wrzątku, upieczony posiekany czosnek. Majonez dopraw solą i listkami tymianku.
Do osobnej miski dodaj papryczkę chili, miód, kolendrę i pikle z ogórka. Ugotowane mięso oddziel od kości i posiekaj razem z grzybami. Bułkę przekrój wzdłuż. Połowę posmaruj majonezem, nałóż mięso i pikle. Smacznego!
Do osobnej miski dodaj papryczkę chili, miód, kolendrę i pikle z ogórka. Ugotowane mięso oddziel od kości i posiekaj razem z grzybami. Bułkę przekrój wzdłuż. Połowę posmaruj majonezem, nałóż mięso i pikle. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Żeberka
Przekąski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W