Zupa ze świeżym makaronem ryżowym z żeberkami wieprzowymi
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Luke Nguyen w Wietnamie (odc.5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy, Żeberka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia wietnamska
Składniki:
- 5 litrów wody
- 8 suszonych małych kalmarów
- opieczonych na grillu
- 1 kg żeberek wieprzowych
- pokrojonych na 6 cm kawałki
- 2 łyżki soli
- 4 łyżki cukru
- 6 łyżek sosu rybnego
- 2 łyżki ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżka roztartego czosnku
- 8 szalotek
- lekko zgniecionych w moździerzu
- 8 białych części dymki
- 2 łyżki posiekanego czosnku
- pęczek kolendry
- pęczek szczypiorku czosnkowego
- pokrojonego na kawałki o długości 4 cm
- pęczek mięty
- 8 białych części dymki
- drobno pokrojonych
- 2 kg świeżego makaronu ryżowego (200 g na porcję)
- 500 g kiełków fasolki mung
- 4 chili
- pokrojone w poprzek
- 2 łyżki prażonych szalotek
- 2 łyżki prażonych płatków czosnku
- 1 łyżka świeżo mielonego pieprzu
- 2 limonki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pokrojone żeberka włożyć do miski, dodać 1 łyżkę soli, 2 łyżki cukru, 3 łyżki sosu rybnego, rozgniecione szalotki i roztarty czosnek. Natrzeć mięso, marynować co najmniej 2 godziny, a najlepiej — przez noc. Przełożyć mięso do dużego garnka, dodać ziarna pieprzu, kawałki dymki, opiekane kalmary i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia, odszumować. Zmniejszyć ogień do minimum, gotować pod przykryciem 2 godziny, nie dopuszczając do wrzenia. Dodać pozostałą sól, cukier i sos rybny. Pogotować kolejne 10 minut i zdjąć z ognia. W drugim garnku zagotować wodę, zblanszować porcje makaronu przez 10 sekund, osączyć. Włożyć makaron do miseczek, dodać po 4 kawałki mięsa, zalać wywarem. Do każdej miseczki dodać kiełki, posiekany szczypiorek czosnkowy, kilka pokrojonych listków mięty, posypać prażoną szalotką i prażonymi płatkami czosnku, dodać szczyptę pieprzu, trochę chili, wcisnąć trochę soku z limonki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Żeberka
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W