Chłodnik z pieczonych pomidorów, czosnku i ogórków

Chłodnik z pieczonych pomidorów
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak w sezonie 4 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy

Składniki:

  • 3 szt. dużych pomidorów jak najsłodszych nawet lekko pękających
  • 1 szt. czerwonej papryki
  • 400 ml przecieru pomidorowego
  • 200 ml białego młodego wina
  • 100 ml oliwy
  • główka czosnek
  • 1 szt. ostrej papryczki
  • bazylia
  • sól, pieprz
  • świeża kolendra
  • 2 średnie świeże ogórki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pomidory i papryki pozbaw gniazd nasiennych. Wrzuć do brytfanki, dodaj chilli, czosnek, paprykę, polej oliwą i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz aż lekko sczernieją. Upieczone warzywa bez skórek umieść w blenderze. Dodaj wino, koncentrat pomidorowy, bazylię. Wszystko zmiksuj na krem dopraw solą, pieprzem. Chłodnik ostudź i podawaj w głębokich talerzach posypany drobno posiekanym ogórkiem z kolendrą i grzankami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA