Chłodnik z pieczonych pomidorów, czosnku i ogórków

Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak w sezonie 4 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
Składniki:
- 3 szt. dużych pomidorów jak najsłodszych nawet lekko pękających
- 1 szt. czerwonej papryki
- 400 ml przecieru pomidorowego
- 200 ml białego młodego wina
- 100 ml oliwy
- główka czosnek
- 1 szt. ostrej papryczki
- bazylia
- sól, pieprz
- świeża kolendra
- 2 średnie świeże ogórki
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Pomidory i papryki pozbaw gniazd nasiennych. Wrzuć do brytfanki, dodaj chilli, czosnek, paprykę, polej oliwą i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz aż lekko sczernieją. Upieczone warzywa bez skórek umieść w blenderze. Dodaj wino, koncentrat pomidorowy, bazylię. Wszystko zmiksuj na krem dopraw solą, pieprzem. Chłodnik ostudź i podawaj w głębokich talerzach posypany drobno posiekanym ogórkiem z kolendrą i grzankami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zupy
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W